Κόσμος Παρασκευή 24/06/2022, 12:55
ΚΟΣΜΟΣ

Ζ. Μπορέλ (Ε.Ε.): Στο Ιράν για να αναβιώσει η πυρηνική συμφωνία 

Ζ. Μπορέλ (Ε.Ε.): Στο Ιράν για να αναβιώσει η πυρηνική συμφωνία 

Στο Ιράν μεταβαίνει σήμερα Παρασκευή ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, προκειμένου να πείσει την Τεχεράνη να συναινέσει στην επαναφορά της πυρηνικής συμφωνίας που είχε συνάψει με τις παγκόσμιες δυνάμεις το 2015. Μια συμφωνία από την οποία οι ΗΠΑ επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ έχουν αποσυρθεί, ωστόσο πλέον επιθυμούν να τεθεί εκ νέου σε ισχύ. 

Βάσει του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχέδιο Δράσης (JCPOA), το Ιράν θα περιόριζε το πυρηνικό του πρόγραμμα καθιστώντας έτσι δύσκολη την κατασκευή μιας πυρηνικής βόμβας, με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων των οποίων υπόκειτο. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ε.Ε. ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας θα επισκεφθεί το Ιράν στις 24 και 25 Ιουνίου, ως μέρος των προσπαθειών που γίνονται να επανέλθει η JCPOA σε πλήρη εφαρμογή. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Μπορέλ θα πραγματοποιήσει συνομιλίες με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Χοσέιν Αμιραμπντολαχιάν.

Από τη μεριά της η Τεχεράνη στη δική της ανακοίνωση, επικεντρώθηκε στη χαλάρωση των κυρώσεων αποφεύγοντας όμως να κάνει ξεκάθαρη αναφορά στην πυρηνική συμφωνία. 

«Οι διμερείς σχέσεις, τα εγχώρια και διεθνή ζητήματα, όπως επίσης και η τελευταία μορφή της άρσης των κυρώσεων θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η οποία αποτελεί μέρος μέρος των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων μεταξύ του Ιράν και της Ε.Ε.», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Σαΐντ Χατιμπζαντέχ. 

Η αναβίωση της συμφωνίας έφθασε πολύ κοντά τον Μάρτιο, όμως οι συζητήσεις έμειναν στάσιμες εν μέρει εξαιτίας της αντιδικίας για το αν πρέπει οι ΗΠΑ να αφαιρέσουν από τη Διεθνή Λίστα Τρομοκρατών, την ομάδα Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν. 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News