Κόσμος Παρασκευή 27/05/2022, 22:45
ΚΟΣΜΟΣ

Αντρέι Μελνιτσένκο: Πώς ο Ρώσος ολιγάρχης έσωσε την περιουσία του από τις κυρώσεις

Αντρέι Μελνιτσένκο: Πώς ο Ρώσος ολιγάρχης έσωσε την περιουσία του από τις κυρώσεις

Ο Ρώσος επιχειρηματίας Αντρέι Μελνιτσένκο παραχώρησε την ιδιοκτησία των δύο μεγαλύτερων στον κόσμο επιχειρήσεων στον χώρο του άνθρακα και των λιπασμάτων στη σύζυγό του μία ημέρα προτού επιβληθούν οι κυρώσεις από την Ε.Ε., όπως αποκάλυψαν τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα. 

Ο Μελνιτσένκο, ο οποίος «έχτισε» την περιουσία του τα χρόνια που ακολούθησαν την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, παραχώρησε το μερίδιό του στην εταιρεία παραγωγής άνθρακα SUEK AO και στην εταιρεία λιπασμάτων EuroChem Group στις 8 Μαρτίου, την ημέρα που έκλεισε τα 50 έτη, χρίζοντας ως κύριο ιδιοκτήτη των δύο κορυφαίων επιχειρήσεων την σύζυγό του Αλεξάντρα Μελνιτσέκνο. 

Έως τις 8 Μαρτίου, ο Μελνιτσένκο ήλεγχε τις δύο εταιρείες, μέσω μίας σειράς μικρότερων επιχειρήσεων και οργανισμών που είχαν την έδρα τους από τη Μόσχα και την Ελβετία έως την Κύπρο και τις Βερμούδες. 

Ο Ρώσος επιχειρηματίας, ο οποίος ίδρυσε τις SUEK και EuroChem πριν από δύο δεκαετίες, κατατάσσεται στην όγδοη θέση στη λίστα με τους πλουσιότερους της Ρωσίας με βάση στοιχεία του Forbes για το 2021 με την περιουσία του να υπολογίζεται στα 18 δισ.δολάρια. 

Η Ε.Ε. συμπεριέλαβε τον Ρώσο επιχειρηματία στη λίστα με τις κυρώσεις λόγω των στενών σχέσεων που είχε με το Κρεμλίνο. Οι κυρώσεις – οι οποίες προβλέπουν μεταξύ άλλων και το πάγωμα των περιουσιακών του στοιχείων – απαγορεύουν την είσοδό του στην Ε.Ε. καθώς και σε οντότητες της Ε.Ε. να παράσχουν χρηματοδότηση στον ίδιο. Όμως, δεν ισχύουν για την σύζυγό του, ούτε και για την κόρη και τον γιό του ζευγαριού. 

Στη λίστα των κυρώσεών της έβαλε τον Μελνιτσένκο και η Βρετανία στις 15 Μαρτίου, για να ακολουθήσει μία ημέρα αργότερα και η Ελβετία σε αντίστοιχη κίνηση με το δικό της κατάλογο κυρώσεων. 

Ο Ρώσος επιχειρηματίας, ο οποίος έχει ρωσική υπηκοότητα, αλλά γεννήθηκε στη Λευκορωσία από μητέρα Ουκρανή, δήλωσε στο Reuters το Μάρτιο μετά την επιβολή των κυρώσεων ότι ο πόλεμος είναι «πραγματικά τραγικός» και απηύθυνε έκκληση για ειρήνη. 

  
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Ο Ρώσος «βασιλιάς» των λιπασμάτων προειδοποιεί για παγκόσμια επισιτιστική κρίση

«Έχω γιοτ άρα υπάρχω»: Γιατί είναι σύμβολο στάτους για τους Ρώσους ολιγάρχες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News