Business & Finance Παρασκευή 8/04/2022, 13:54
BUSINESS & FINANCE

«Έχω γιοτ άρα υπάρχω»: Γιατί είναι σύμβολο στάτους για τους Ρώσους ολιγάρχες

«Έχω γιοτ άρα υπάρχω»: Γιατί είναι σύμβολο στάτους για τους Ρώσους ολιγάρχες

Τις τελευταίες εβδομάδες, τα σούπεργιοτ των Ρώσων ολιγαρχών έχουν έρθει στο προσκήνιο καθώς οι αρχές ανά τον κόσμο τα κατάσχουν λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στους ιδιοκτήτες τους.

O Ίγκορ Σέτσιν, ο Αλεξέι Κουζμίτσεφ, ο Αντρέι Μελνιτσένκο και αρκετοί άλλοι Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι έχασαν τα υπερπολυτελή σκάφη τους. Είναι αυτό απειλή για την ίδια τους την ταυτότητα;

«Πρέπει να έχεις γιοτ, διαφορετικά δεν είσαι ολιγάρχης. Είναι μια ομάδα που έχει επίγνωση του στάτους της» σχολιάζει ο Άντερς Άσλουντ, οικονομολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Russia’s Crony Capitalism».

«Έχω γιοτ άρα υπάρχω»: Γιατί είναι σύμβολο στάτους για τους Ρώσους ολιγάρχες-1

Σύμφωνα με έρευνα των SuperYacht Times από το 2021, από τους κατόχους όλων των μεγαλύτερων από 40 μέτρα σκαφών του κόσμου, το 23% είναι Αμερικανοί και το 9% Ρώσοι.

Όσο μεγαλύτερο το γιοτ, τόσο μεγαλύτερο το στάτους

Κατά μέσο όρο, τα ρωσικά σκάφη αναψυχής έχουν μήκος 60 μέτρα. Είναι δηλαδή μακρύτερα από τα σκάφη που κατά μέσο όρο ανήκουν σε Βρετανούς, Γάλλους, Ιταλούς και Γερμανούς.

Το μέγεθος και η αξία των γιοτ αποτελεί ένα είδος who-is-who για τη ρωσική οικονομική και πολιτική ελίτ. Σύμφωνα με τον Άσλουντ, οι πιο πλούσιοι πελάτες, όπως ο Βλαντίμιρ Πούτιν, έχουν κότερα αξίας 600 με 700 εκατ. δολαρίων. Αντίθετα, οι «απλοί» δισεκατομμυριούχοι κατέχουν σκάφη αξίας μεταξύ 100 και 150 εκατ. δολαρίων.

«Σίγουρα, υπάρχει ένα είδος ανταγωνισμού. Ένα μεγαλύτερο γιοτ είναι σύμβολο υψηλότερου στάτους», σχολιάζει ο Ντάνιελ Τρέισμαν, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο UCLA και ερευνητής στο Εθνικό Γραφείο Οικονομικής Έρευνας.

Για παράδειγμα, το μεγαλύτερο κότερο του Αμπράμοβιτς, το «Eclipse», έχει μήκος που ξεπερνά τα 162 μέτρα και κοστίζει πάνω από 700 εκατ. δολάρια. Αντίστοιχα, το «Dilbar» του Άλισερ Ουσμάνοφ, το μεγαλύτερο γιοτ του κόσμου σε συνολική χωρητικότητα, έχει μήκος 155 μέτρα και κοστίζει πάνω από 800 εκατ. δολάρια.

«Έχω γιοτ άρα υπάρχω»: Γιατί είναι σύμβολο στάτους για τους Ρώσους ολιγάρχες-2

Τι διαφορά έχει το σούπεργιοτ από ένα «απλό» γιοτ;

Για να θεωρηθεί σούπεργιοτ, ένα σκάφος πρέπει να ξεπερνάει σε μήκος τα 24 με 25 μέτρα. Τα «mega» γιοτ έχουν μήκος μεγαλύτερο από 60 μέτρα.

Το μακρύτερο σούπεργιοτ του κόσμου θεωρείται ότι είναι το «Azzam». «Αγγίζει» τα 180 μέτρα και ανήκει στον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Κάποια σούπεργιοτ χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τους ιδιοκτήτες τους, ενώ άλλα ενοικιάζονται.

«Έχω γιοτ άρα υπάρχω»: Γιατί είναι σύμβολο στάτους για τους Ρώσους ολιγάρχες-3

Πέρα από το γεγονός ότι πρέπει να βάλει κάποιος πολύ βαθιά το χέρι στο πορτοφόλι για να αγοράσει, η συντήρηση και τα έξοδα λειτουργίας ενός σούπεργιοτ είναι πολύ ακριβά επίσης. Υπολογίζεται ότι τα έξοδα αυτά κυμαίνονται μεταξύ του 15 και 20% της συνολικής τους αξίας.

Επιπλέον, τα κότερα χρειάζονται πλήρωμα και… άρτον και θεάματα. Οι ιδιοκτήτες και οι φιλοξενούμενοι δεν μπορούν να μαγειρεύουν μόνοι τους, να στρώνουν το κρεβάτι τους και να φυλάνε το σκάφος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης:

Σούπεργιοτ Ρώσων ολιγαρχών που κατασχέθηκαν – Και αυτά που «την γλίτωσαν»

Θα γίνει η Τουρκία παιδική χαρά για Ρώσους ολιγάρχες; Το ριψοκίνδυνο στοίχημα

Μέσα στο γιοτ των 700 εκατ. δολαρίων που φέρεται να ανήκει στον Πούτιν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News