Κόσμος Κυριακή 8/05/2022, 22:20
ΚΟΣΜΟΣ

Ε.Ε.: Η Ουγγαρία μοναδικό «αγκάθι» στο εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου

Ε.Ε.: Η Ουγγαρία μοναδικό «αγκάθι» στο εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου

Η Ουγγαρία είναι η μοναδική χώρα που αντιτίθεται στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου ρωσικής προέλευσης, κάτι που εγκυμονεί τον κίνδυνο να καθυστερήσει το νέο πακέτο κυρώσεων των Βρυξελλών, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση επί του θέματος.

Η σημερινή συνάντηση των 27 πρεσβευτών των χωρών-μελών της Ε.Ε. ολοκληρώθηκε χωρίς να επέλθει συμφωνία και οι συνομιλίες αναμένεται να επαναληφθούν τις επόμενες ημέρες, αναφέρουν οι πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι συζητήσεις είναι εμπιστευτικές. Η απαγόρευση για εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας προς τρίτες χώρες μπορεί επίσης να καθυστερήσει, έως ότου οι χώρες της G7 δεσμευτούν για παρόμοια μέτρα. 

Η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει την απαγόρευση του ρωσικού αργού πετρελαίου τους επόμενους έξι μήνες και των διυλισμένων καυσίμων έως τις αρχές Ιανουαρίου. Από τη μεριά της η Ε.Ε. έχει προτείνει στις Ουγγαρία και Σλοβακία να συμμορφωθούν με τις κυρώσεις μέχρι το τέλος του 2024 και στην Τσεχία μέχρι τον Ιούνιο του ίδιου έτους, καθώς εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο. 

Η εξαίρεση αυτή όμως δεν είναι αρκετή για την Ουγγαρία, η οποία συνέχισε να μπλοκάρει και σήμερα το σχέδιο για την απαγόρευση του πετρελαίου, καθώς και για τον τρόπο χρηματοδότησης της επεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια.  

«Έχουμε ψηφίσει όλα τα πακέτα κυρώσεων μέχρι στιγμής, όμως αυτό το τελευταίο θα καταστρέψει την ασφάλεια του ουγγρικού ενεργειακού εφοδιασμού», δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σζιτζάρτο. «Όσο δεν βρίσκεται λύση στο πρόβλημα που προκαλεί η πρόταση των Βρυξελλών, δεν θα υπερψηφίσουμε αυτό το πακέτο».

Η Ε.Ε. πίεζε να ολοκληρωθούν οι κυρώσεις μέχρι την Ημέρα της Νίκης της Ρωσίας στις 9 Μαΐου, που σηματοδοτεί τη νίκη της Ρωσίας επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.   

Σύμφωνα με το σχέδιο των Βρυξελλών που διαμοιράσθηκε στα κράτη-μέλη την περασμένη εβδομάδα, στις ευρωπαϊκές εταιρείες και στους ιδιώτες θα απαγορευθεί να παρέχουν πλοία για τη μεταφορά πετρελαίου σε τρίτες χώρες, αλλά και υπηρεσίες, όπως η ασφάλιση των φορτίων.  

Σύμφωνα με τις πηγές, η Ελλάδα και η Κύπρος θέλουν το κομμάτι της πρότασης που αφορά τα πλοία να καθυστερήσει έως ότου οι χώρες της G7 υιοθετήσουν παρόμοια μέτρα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News