Κόσμος Παρασκευή 6/05/2022, 22:05
ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: Νέο πακέτο όπλων 100 εκατ. δολ. για την Ουκρανία αναμένεται να υπογράψει ο Μπάιντεν

Reuters: Νέο πακέτο όπλων 100 εκατ. δολ. για την Ουκρανία αναμένεται να υπογράψει ο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να υπογράψει ένα νέο πακέτο όπλων αξίας τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία ίσως και αργότερα σήμερα Παρασκευή σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μεταφέρει όπλα αξίας 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, συμπεριλαμβανομένων οβίδων, αντιαεροπορικών συστημάτων Stinger, αντιαρματικών πυραύλων Javelin, πυρομαχικών και drones «Ghost».

Όπως δήλωσαν στο Reuters τέσσερις αμερικανοί αξιωματούχοι υπό τον όρο της ανωνυμίας το τελευταίο πακέτο πιθανότατα θα περιλαμβάνει περισσότερα πυρομαχικά για συστήματα όπως τα οβιδοβόλα. Το Πεντάγωνο λέει ότι έχει ήδη στείλει περίπου 184.000 βλήματα πυροβολικού.

Η ανακοίνωση μπορεί να γίνει εντός των επόμενων 24 ωρών, ανέφεραν δύο από τους αξιωματούχους.

Τον περασμένο μήνα ο Μπάιντεν πρότεινε ένα πακέτο βοήθειας 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης στρατιωτικής βοήθειας άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκπαιδεύουν ορισμένες ουκρανικές δυνάμεις για το πώς να χρησιμοποιούν συστήματα όπως οι οβίδες.

Οι ηγέτες της G7, συμπεριλαμβανομένου του Μπάιντεν, θα πραγματοποιήσουν βιντεοκλήση την Κυριακή με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ένδειξη ενότητας μία ημέρα πριν από τη ρωσική γιορτή Ημέρα της Νίκης, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θεωρεί τον πόλεμο στην Ουκρανία ως μάχη για την προστασία των Ρωσόφωνων εκεί από διώξεις από τους Ναζί και την προστασία από αυτό που αποκαλεί «απειλή των ΗΠΑ για τη Ρωσία από τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ».

Η Ουκρανία και η Δύση απορρίπτουν τον ισχυρισμό του φασισμού ως αβάσιμο και λένε ότι ο Πούτιν διεξάγει έναν απρόκλητο επιθετικό πόλεμο.

Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της λένε ότι αφού απέτυχαν να καταλάβουν την πρωτεύουσα, το Κίεβο, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει αργή πρόοδο στον στόχο τους να καταλάβουν τα ανατολικά και νότια της χώρας, αλλά οι βομβαρδισμοί έχουν επηρεάσει όλο και περισσότερους αμάχους.

Η Ρωσία αρνείται τους ισχυρισμούς και λέει ότι στοχεύει μόνο στρατιωτικούς ή στρατηγικούς χώρους, όχι πολίτες.

moneyreview με πληροφορίες από το reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News