Κόσμος Παρασκευή 18/03/2022, 20:36
ΚΟΣΜΟΣ

Συνομιλία Μπάιντεν – Σι: Να σταματήσει ο πόλεμος το συντομότερο δυνατόν

Συνομιλία Μπάιντεν – Σι: Να σταματήσει ο πόλεμος το συντομότερο δυνατόν

Τον τερματισμό του πολέμου και την έναρξη συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ ζήτησε την Παρασκευή ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κατά την επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν. Ο πρόεδρος της Κίνας δήλωσε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατόν, όπως μεταδίδουν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Οι κορυφαίες προτεραιότητες τώρα είναι να συνεχιστεί ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις, να αποφύγουμε τις απώλειες αμάχων, να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση, να σταματήσουν οι μάχες και να τερματιστεί ο πόλεμος το συντομότερο δυνατόν», είπε ο Σι στον Μπάιντεν.

«Όλες οι πλευρές θα πρέπει από κοινού να στηρίξουν τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και το ΝΑΤΟ θα πρέπει επίσης να ξεκινήσει συνομιλίες με τη Ρωσία για να επιλυθεί το καίριο θέμα της ουκρανικής κρίσης αλλά και να απαντηθούν οι ανησυχίες τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας στον τομέα της ασφάλειας» πρεσέθεσε ο Σι.

«Η σύγκρουση και η αντιπαράθεση δεν συμφέρει κανέναν» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Σι. «Οι σχέσεις κράτους με κράτος δεν μπορούν να πάνε στο στάδιο της στρατιωτικής αντιπαράθεσης. Η σύγκρουση και η αντιπαράθεση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Η ειρήνη και η ασφάλεια είναι οι πιο αγαπητοί θησαυροί της διεθνούς κοινότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σι, σύμφωνα με το κινεζικό δίκτυο CCTV. 

«Ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, πρέπει όχι μόνο να οδηγήσουμε την ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ στον σωστό δρόμο, αλλά και να επωμιστούμε τις διεθνείς μας ευθύνες και να καταβάλουμε προσπάθειες για την παγκόσμια ειρήνη και ηρεμία» προσέθεσε ο πρόεδρος της Κίνας. 

«Ο κόσμος δεν είναι ούτε ειρηνικός ούτε ήρεμος», παραδέχτηκε ο Σι. «Η κρίση στην Ουκρανία είναι κάτι που δεν θέλουμε να δούμε».

Η επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών είναι η πρώτη συζήτησή, που κοινοποιήθηκε, εδώ και μήνες. Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες μέρες αμερικανικό διπλωματικό τηλεγράφημα υποστήριξε ότι η Κίνα έχει εκφράσει κάποια διάθεση να παράσχει στη Ρωσία ζητούμενη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια ως μέρος του πολέμου της κατά της Ουκρανίας. 

Διαβάστε επίσης:

Η Κίνα ήξερε: Ζήτησε από τη Ρωσία να μην επιτεθεί πριν τελειώσουν οι Ολυμπιακοί

Μπάιντεν: Αποκάλεσε τον Πούτιν «εγκληματία πολέμου»

Ο πόλεμος γεννά ευκαιρίες για τους τολμηρούς εξ ανατολών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News