Κόσμος Σάββατο 12/02/2022, 12:48
ΚΟΣΜΟΣ

Η νέα χώρα όπου οι ΗΠΑ θα ανοίξουν πρεσβεία

Για να περιορίσουν την κινεζική επιρροή

Η νέα χώρα όπου οι ΗΠΑ θα ανοίξουν πρεσβεία

Πρεσβεία στα Νησιά του Σολομώντα στον Ειρηνικό Ωκεανό αποφάσισαν να ανοίξουν οι ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την επιρροή της Κίνας στην περιοχή της Ωκεανίας. 

Η ανακοίνωση έγινε από τον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επισκέφτηκε τα γειτονικά νησιά Φίτζι. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Αμερικανού ΥΠΕΞ στο νησιωτικό κράτος από το 1985. 

Η νέα πρεσβεία θα λειτουργήσει στην πρωτεύουσα των Νησιών Σολομώντα, Χονιάρα. 

«Η Κίνα έχει φιλοδοξίες στον Ειρηνικό Ωκεανό, οι οποίες εκδηλώνονται τακτικά. Ορισμένες από αυτές προκαλούν πραγματική ανησυχία» δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου. «Η διπλωματία του χρέους χρησιμοποιείται συχνά, απειλώντας τη δημοκρατία και τις εκλεγμένες κυβερνήσεις». 

Τα Νησιά του Σολομώντα, το 2019, σταμάτησαν να αναγνωρίζουν ως ανεξάρτητο κράτος την Ταϊβάν και έσπευσαν να συνάψουν διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα, σε μια άρδην αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής. 

Αμέσως ξέσπασαν βίαιες διαδηλώσεις εναντίον της τοπικής κυβέρνησης, καθώς αρκετοί τάσσονται κατά των σχέσεων με το Πεκίνο και υπέρ της διατήρησης των σχέσεων με την Ταϊβάν. 

Αποτέλεσμα ήταν η κινεζική κυβέρνηση να στείλει στρατιώτες στην πρωτεύουσα Χονιάρα σε βοήθεια του τοπικού πρωθυπουργού, Μανασέ Σογκαβάρε. 

Ας σημειωθεί ότι το αρχιπέλαγος στον Ειρηνικό απέκτησε την ανεξαρτησία του από το Ηνωμένο Βασίλειο μόλις το 1978. Έχει πληθυσμό περίπου 700.00 ατόμων.

Οι ΗΠΑ, στο μεταξύ, οι οποίες ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τη διείσδυση του Πεκίνου στην περιοχή, έχουν παρουσιάσει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο αντιμετώπισης της κινεζικής απειλής, προσπαθώντας να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους με τα ασιατικά κράτη. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News