Κόσμος Κυριακή 1/05/2022, 18:34
ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρική startup κερδίζει διαγωνισμό Roche για προσυμπτωματικό έλεγχο και έγκαιρη διάγνωση

Βουλγαρική startup κερδίζει διαγωνισμό Roche για προσυμπτωματικό έλεγχο και έγκαιρη διάγνωση

Μια βουλγαρική νεοφυής επιχείρηση καινοτομίας που δραστηριοποιείται στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, η Kelvin Health, κέρδισε ένα διαγωνισμό του εργαστηρίου υγειονομικής περίθαλψης της πολυεθνικής εταιρείας Roche (Roche HealthCare Lab) στον τομέα προσυμπτωματικού ελέγχου και έγκαιρης διάγνωσης (Screening and Early Diagnostics track) νωρίτερα τον Απρίλιο.

Το πρότζεκτ της Kelvin Health που κέρδισε τον διαγωνισμό είναι ένα εργαλείο θερμογραφίας που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για μια εύκολη διάγνωση που μπορεί να αποτρέψει θανάτους και πόνους από παθήσεις όπως ισχαιμία άκρων και καρκίνο του μαστού.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ η βουλγαρική νεοφυής επιχείρηση χρησιμοποιεί μια φορητή συσκευή λήψης θερμικής απεικόνισης που καταγράφει τη θερμότητα του σώματος, τμηματοποιεί τη θερμική εικόνα και εφαρμόζει τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό ανωμαλιών που σχετίζονται με αγγειακές παθήσεις, καθώς και φλεγμονώδεις και ογκολογικές ασθένειες. Η θερμική κάμερα μπορεί να καταγράψει τη θερμότητα του σώματος ακόμη και κάτω από στρώματα ιστού σώματος.

Για να εξηγήσει τη σημασία του σχεδίου τους, η ομάδα του Kelvin Health τονίζει ότι περισσότεροι από 202 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από περιφερική αρτηριακή νόσο (PAD) και πάνω από το 40% από αυτούς είναι ασυμπτωματικοί. Η δύσκολη πρόσβαση σε τακτικές εξετάσεις και παρακολούθηση οδηγεί σε επιπλοκές, όπως η κρίσιμη ισχαιμία των άκρων (CLI), που έχουν πολύ αρνητική πρόγνωση, συμπεριλαμβανομένου μείζονος ακρωτηριασμού ή ακόμα και θανάτου.

Η Kelvin Health στοχεύει να είναι μια προσβάσιμη διαγνωστική λύση, «το σύγχρονο θερμόμετρο», τόσο απλό όσο ο οικογενειακός γιατρός ή ακόμα και ένα μέλος της οικογένειας που παίρνει μια θερμική εικόνα με μια φορητή θερμική κάμερα. Η συσκευή προκαλεί ελάχιστη σωματική δυσφορία, χρησιμοποιείται εύκολα και έχει μικρό οικονομικό κόστος.

Η ομάδα έχει εφαρμόσει τη ραχοκοκαλιά του λογισμικού, την αλυσίδα εργαλείων μηχανικής εκμάθησης και μια εφαρμογή για κινητά για συλλογή ερευνητικών δεδομένων. Τα μέλη της ομάδας συνεργάζονται σε αυτή τη διαδικασία συλλογής δεδομένων και έρευνας με πολλά νοσοκομεία και φαρμακευτικές εταιρείες σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης μιας από τις κορυφαίες καρδιολογικές κλινικές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη – την City Clinic, το Πανεπιστημιακό Κλινικό Κέντρο Μάριμπορ, το κέντρο Ογκολογίας της Novartis και την Roche.

«Η τρέχουσα εστίαση είναι η επέκταση των συνεργασιών έρευνας και ανάπτυξης με νοσοκομεία και η λήψη ρυθμιστικών εγκρίσεων», δήλωσε στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων (BTA) ο Πάβελ Αντρέφ, επικεφαλής παραγωγής της Kelvin Health.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News