Κόσμος Πέμπτη 17/02/2022, 16:51

Νέα προσθήκη στη Ζώνη Σένγκεν – Ποια χώρα της Ε.Ε. αναμένεται να ενταχθεί

Νέα προσθήκη στη Ζώνη Σένγκεν – Ποια χώρα της Ε.Ε. αναμένεται να ενταχθεί

Ακόμη μία χώρα της Ευρώπης αναμένεται να ενταχθεί στη Ζώνη Σένγκεν, όπου τα ταξίδια πραγματοποιούνται χωρίς διαβατήριο, με την επίδειξη μιας απλής ταυτότητας. 

Ο λόγος για τη Βουλγαρία, η οποία αν και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέχρι στιγμής δεν είχε καταφέρει να πάρει το πράσινο φως για ένταξη στην ταξιδιωτική ένωση. 

Αυτό βέβαια, αναμένεται να αλλάξει λίαν συντόμως, καθώς η κυβέρνηση προωθεί την κατάργηση της δυνατότητας χορήγησης «χρυσού διαβατηρίου» σε όσους ξένους πολίτες επενδύουν στη χώρα τουλάχιστον 1 εκατ. λεβ (περίπου 600.000 δολάρια). 

Το χρυσό διαβατήριο επέτρεπε σε οποιονδήποτε να γίνει πολίτης της Βουλγαρίας και άρα, πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποκλειστικό κριτήριο την επένδυση του παραπάνω χρηματικού ποσού. 

Από το 2013 έως σήμερα, περισσότεροι από 100 άνθρωποι, κυρίως από τη Ρωσία, την Κίνα και τη Μέση Ανατολή, είχαν λάβει βουλγαρικό διαβατήριο.

Ας σημειωθεί ότι το πρόγραμμα του «χρυσού διαβατηρίου» διαφέρει σε σχέση με την «χρύση βίζα» της Ελλάδας, καθώς σε αυτή την περίπτωση χορηγείται βίζα και όχι διαβατήριο.  

Η Ζώνη Σένγκεν αποτελεί έναν από τους κύριους πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίνοντας στους πολίτες το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας και άρα τη δυνατότητα διαμονής, σπουδών, εργασίας και συνταξιοδότησης οπουδήποτε στην Ε.Ε. 

Περιλαμβάνει 26 χώρες -22 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τέσσερις εκτός της Ε.Ε.: Την Ισλανδία, τη Νορβηγία, την Ελβετία και το Λιχτενστάιν. Στη Ζώνη Σένγκεν συμμετέχουν όλες οι χώρες της Ε.Ε. εκτός από πέντε: η Ιρλανδία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος και η Ρουμανία. 

Νέα προσθήκη στη Ζώνη Σένγκεν – Ποια χώρα της Ε.Ε. αναμένεται να ενταχθεί-1

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Θέλετε να αλλάξετε θέση στο αεροπλάνο; Καλύτερα να το ξανασκεφτείτε

ΕΚ: Προς απαγόρευση των χρυσών διαβατηρίων

Η πόλη-έκπληξη που ψηφίστηκε ως ο καλύτερος προορισμός της Ευρώπης – Δύο ελληνικές παρουσίες στη λίστα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News