Κόσμος Τετάρτη 27/04/2022, 14:00
ΚΟΣΜΟΣ

Η Κομισιόν ενεργοποίησε τη διαδικασία αιρεσιμότητας κατά της Ουγγαρίας

Η Κομισιόν ενεργοποίησε τη διαδικασία αιρεσιμότητας κατά της Ουγγαρίας

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποίησε επισήμως για πρώτη φορά ένα νέο μηχανισμό κατά της Ουγγαρίας, ο οποίος προβλέπει ότι η χώρα μπορεί να χάσει ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις εφόσον δεν ακολουθεί τους κανόνες του μπλοκ για το κράτος δικαίου.

Ο μηχανισμός αυτός που ονομάζεται «διαδικασία αιρεσιμότητας» νομοθετήθηκε πέρσι και ενώ υπήρξαν προειδοποιήσεις προς τη Βουδαπέστη, δεν είχε ενεργοποιηθεί ποτέ προηγουμένως.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι η Ουγγαρία βρίσκεται στο στόχαστρο λόγω «σοβαρών ανησυχιών» για τον τρόπο που χρησιμοποιεί την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Υπάρχουν αμφιβολίες για τον τρόπο με τον οποίο η Βουδαπέστη χρηματοδοτεί τις δημόσιες συμβάσεις, καθώς και πώς ελέγχει τα κονδύλια της Ε.Ε. 

Ο ίδιος αξιωματούχος επέπληξε επίσης τη χώρα για έλλειψη διαφάνειας και παρεμπόδιση αποτελεσματικών ερευνών και διώξεων. Από τη μεριά της, όπως είπε, η Ουγγαρία έχει αγνοήσει τις προειδοποιήσεις εδώ και μια δεκαετία, κάτι που αποδεικνύει ότι υπάρχουν «συνεχείς παραβιάσεις, χωρίς καμία βελτίωση».

Άλλοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η διαδικασία αιρεσιμότητα ενεργοποιήθηκαν κατά της Ουγγαρίας λόγω της συνεχόμενης διαφθοράς και της έλλειψης διώξων από τις δικαστικές αρχές της χώρας. Σημειώνεται ότι στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. για το ζήτημα του κράτους δικαίου βρίσκεται και η Πολωνία.

Η διαδικασία ελέγχου της Ουγγαρίας θα κρατήσει μήνες και την τελική απόφαση θα πάρει το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κάθε είδους «ψαλίδι» σε ευρωπαϊκά κονδύλια προς τη Βουδαπέστη θα πρέπει να εγκριθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία, δηλαδή θα πρέπει να υποστηριχθεί από τουλάχιστον το 55% των ευρωπαϊκών χωρών που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού του μπλοκ.

Tέλος, αν και δεν έχει σχέση με αυτή την απόφαση της Ε.Ε., αξίζει να σημειωθεί ότι η Ουγγαρία είναι η μόνη χώρα που έχει συμφωνήσει να πληρώνει τη Ρωσία σε ρούβλια για την παροχή ενέργειας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Politico

Διαβάστε επίσης:

Ουγγαρία: Έτοιμη να πληρώσει σε ρούβλια για φυσικό αέριο από τη Ρωσία

Φυσικό αέριο: Τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη πληρώσει σε ρούβλια

Παγκόσμιος εταιρικός φόρος: Η Πολωνία μπλοκάρει τη συμφωνία στην Ε.Ε. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News