Κόσμος Παρασκευή 22/04/2022, 10:00
ΚΟΣΜΟΣ

Έκθεση: To 2021 ήταν η χρονιά που έφερε κλιματικό χάος στην Ευρώπη

Έκθεση: To 2021 ήταν η χρονιά που έφερε κλιματικό χάος στην Ευρώπη

Οι Ευρωπαίοι βίωσαν πέρυσι το πιο ζεστό καλοκαίρι όλων των εποχών, με πυρκαγιές, πλημμύρες και έντονους καύσωνες, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύεται ετησίως από το Copernicus Climate της Ε.Ε..

Οι θερμοκρασίες του καλοκαιριού ήταν περίπου 1 βαθμό Κελσίου πάνω από το μέσο όρο τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, με την Ιταλία μάλιστα να καταγράφει θερμοκρασίες 48,8 C – ένα προσωρινό ρεκόρ για το σύνολο της Ευρώπης.

Ένας ιδιαίτερα άσχημος καύσωνας στη Μεσόγειο συνέβαλε στο να προκληθούν σοβαρές πυρκαγιές που έκαψαν περισσότερα από 800.000 εκτάρια σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Τουρκία και η Ιταλία. Εν τω μεταξύ, ρεκόρ βροχοπτώσεων οδήγησαν σε καταστροφικές πλημμύρες σε ολόκληρο το Βέλγιο και στη δυτική Γερμανία προκαλώντας το θάνατα σε περισσότερους από 200 ανθρώπους.

Η έκθεση βασίζεται σε δορυφορικές παρατηρήσεις, επί τόπου μετρήσεις και μοντέλα υπολογιστών για την παροχή ενημέρωσης σχετικά με την κατάσταση του κλίματος της ηπείρου. «Αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις», είπε ο Μάουρο Φατσίνι, επικεφαλής της Μονάδας Copernicus στην Ε.Ε..

Ανέφερε ότι οι θερμοκρασίες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα του 2021 υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη των χωρών να μειώσουν τις εκπομπές ρύποων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω θερμότητα που θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερα καταστροφικά καιρικά φαινόμενα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα τελευταία επτά χρόνια ήταν τα θερμότερα όλων των εποχών. Το περυσινό έτος ωστόσο, ήταν ελαφρώς πιο δροσερό σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια, καθώς οι θερμοκρασίες μετριάζονταν από το φαινόμενο του La Nina, το οποίο μειώνει τις θερμοκρασίες της θάλασσας στα βόρεια του πλανήτη.

Αν και οι χώρες δεσμεύτηκαν στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015 να περιορίσουν την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από το προ
βιομηχανικά επίπεδα, οι περισσότερες απέτυχαν να σημειώσουν επαρκή πρόοδο και πέρυσι οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 σημείωσαν μεγάλη αύξηση παρά την προσωρινή πτώση από την πανδημία COVID-19.

Οι επιστήμονες έδωσαν 20% πιθανότητες ότι οι καταστροφικές πλημμύρες στη δυτική Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι ήταν αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής – αντανακλώντας τη γνωστό εδώ και καιρό αρχή ότι για κάθε βαθμό αύξησης της θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα, διακρατείται 7% περισσότερη υγρασία, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η πιθανότητα δυνατής βροχής.

«Αυτή είναι μια από τις πιο ορατές και έντονες αλλαγές που βλέπουμε με την υπερθέρμανση του πλανήτη», ανέφερε ο Γουίμ ΤιερίWim Thiery, ειδικός επιστήμονας για το κλίμα. 

Τέλος, η έκθεση διαπίστωσε ότι το 2021 οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας, σε τμήματα της Βαλτικής και της Μεσογείου ήταν τα υψηλότερα από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Πράσινη Συμφωνία: Η ΕΕ ανακοινώνει δεσμεύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ για την προστασία των ωκεανών

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το φιλί της ζωής στον άνθρακα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News