Business & Finance Πέμπτη 27/01/2022, 22:15
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Οι σόμπες αερίου εκλύουν τους ίδους ρύπους με αυτούς 500.000 αυτοκινήτων

ΗΠΑ: Οι σόμπες αερίου εκλύουν τους ίδους ρύπους με αυτούς 500.000 αυτοκινήτων

Οι σόμπες αερίου εκλύουν τόσο πολύ μεθάνιο στις ΗΠΑ με αποτέλεσμα να έχουν τον ίδιο αντίκτυπο στην ατμόσφαιρα με μισό εκατομμύριο αυτοκίνητα, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.

Οι ερευνητές του Στάνφορντ ανέλυσαν τα επίπεδα τόσο του μεθανίου όσο και των οξειδίων του αζώτου που παγιδεύουν τη θερμότητα σε εσωτερικούς χώρους – ρύπους που μπορούν να προκαλέσουν άσθμα και άλλα αναπνευστικά προβλήματα – και εντόπισαν υπερβολικά μεγάλες ποσότητες από το καθένα όταν εκλύεται από τις σόμπες. Η μελέτη, που κυκλοφόρησε σήμερα Πέμπτη, λαμβάνει χώρα τη στιγμή που γίνονται συζητήσεις για το εάν θα απαγορευθεί η χρήση φυσικού αερίου σε νέα κτίρια στο πλαίσιο της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Οι σόμπες αερίου συμβάλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου του πλανήτη και απελευθερώνουν στον εσωτερικό χώρο υψηλές ποσότητες ρύπων τους οποίους και αναπνέεις», είπε σε συνέντευξή του ο εκπονηςή της μελέτης Rob Jackson, περιβαλλοντικός επιστήμονας στο Stanford. Η κατάργησή τους στα νεόδμητα σπίτια έχει νόημα, είπε, «διαφορετικά θα δημιουργήσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για τις επόμενες δεκαετίες».

Το μεθάνιο, το κύριο συστατικό του φυσικού αερίου, έχει περισσότερο από 80 φορές τη δυνατότητα υπερθέρμανσης του πλανήτη από το διοξείδιο του άνθρακα για τα πρώτα 20 χρόνια μετά την απελευθέρωσή του στην ατμόσφαιρα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τόσο οι παλαιές όσο και οι νέες σόμπες διαρρέουν την ίδια ποσότητα αέριο, με το 76% των εκπομπών να εκλύονται, ενώ οι συσκευές δεν χρησιμοποιούνται. Δεδομένου ότι περισσότερα από το ένα τρίτο των νοικοκυριών των ΗΠΑ ή 40 εκατομμύρια σπίτια διαθέτουν σόμπες αερίου, οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι εκπομπές μεθανίου σε εθνικό επίπεδο κάθε χρόνο έχουν το ίδιο δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη με περίπου 500.000 αυτοκίνητα.

Η μελέτη εξέτασε επίσης τα επίπεδα οξειδίων του αζώτου σε 32 κουζίνες κατοικιών στην Καλιφόρνια και διαπίστωσε ότι ενώ oι σόμπες είναι σε λειτουργία, τα επίπεδα των ρύπων μπορεί να υπερβούν τις ομοσπονδιακές οδηγίες έκθεσης εάν οι κουζίνες δεν διαθέτουν απορροφητήρες αερισμού ή δεν είναι ενεργοποιημένοι. Δεν είναι σαφές πόσο μεθάνιο προέρχεται από διαρροές σωλήνων και εξαρτημάτων, ατελή καύση του αερίου, τεχνικά χαρακτηριστικά της σόμπας ή συνδυασμό αυτών των παραγόντων. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News