Κόσμος Σάββατο 19/03/2022, 08:34
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Έκκληση Ζελένσκι για διαπραγματεύσεις χωρίς καθυστέρηση

Ουκρανία: Έκκληση Ζελένσκι για διαπραγματεύσεις χωρίς καθυστέρηση

Έκκληση για «ουσιαστικές και δίκαιες» διαπραγματεύσεις χωρίς καθυστέρηση απηύθυνε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παρουσιάζοντάς τις σαν μια ευκαιρία για τη Μόσχα να περιορίσει τη ζημιά που έκαναν τα λάθη της. 

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε νωρίς το Σάββατο, ο Ζελένσκι λέει: «Είναι ώρα να συναντηθούμε. Ώρα να μιλήσουμε. Είναι ώρα να αποκαταστήσουμε την εδαφική ακεραιότητα και τη δικαιοσύνη για την Ουκρανία. Αλλιώς, οι απώλειες της Ρωσίας θα είναι τόσο τεράστιες ώστε πολλές γενιές δεν θα είναι αρκετές για να ανακάμψει». 

«Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει. Οι προτάσεις της Ουκρανίας βρίσκονται στο τραπέζι», πρόσθεσε. 

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίστηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι το Κίεβο «επιχειρεί να καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη», όμως  η Μόσχα θέλει να τις συνεχίσει. 

Εν τω μεταξύ, η σύγκρουση μαίνεται στη Μαριούπολη, με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας να λέει αργά την Παρασκευή ότι έχασε «προσωρινά» την πρόσβαση στην Θάλασσα του Αζόφ.  

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι δημιουργούν μια «ανθρωπιστική καταστροφή», μπλοκάροντας σκόπιμα τις προμήθειες από το να φτάσουν στην πόλη, σε μία κίνηση την οποία χαρακτήρισε σαν έγκλημα πολέμου. 

Περισσότεροι από 350.000 άμαχοι έχουν αποκλειστεί στη Μαριούπολη με ελάχιστα τρόφιμα ή νερό, υπό συνεχείς βομβαρδισμούς. Το 80% των σπιτιών στην πόλη υπολογίζεται ότι έχει καταστραφεί. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News