Κόσμος Πέμπτη 10/03/2022, 12:18
ΚΟΣΜΟΣ

H θεωρία συνωμοσίας που «ενώνει» Ρωσία και QAnon

Πώς λειτουργεί ο μηχανισμός παραπληροφόρησης της Μόσχας

H θεωρία συνωμοσίας που «ενώνει» Ρωσία και QAnon

Για να δικαιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί μια θεωρία συνωμοσίας που είναι δημοφιλής και κυκλοφορεί εδώ και λίγο καιρό στους κύκλους του QAnon.

Ποια είναι αυτή; Ότι οι ΗΠΑ αναπτύσσουν βιολογικά όπλα στην Ουκρανία, αναγκάζοντας τον Βλαντίμιρ Πούτιν να… επέμβει και να σώσει τον κόσμο, καταστρέφοντάς τα.

Η κύρια «προφητεία» του QAnon είναι ότι υπήρχε πάντα ένα σχέδιο και ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα έσωζε τον πλανήτη από μια σατανική ομάδα που θέλει να ελέγξει τον κόσμο. Τώρα, παρόλο που ο Τραμπ δεν είναι πια ηγέτης των ΗΠΑ, η θεωρία των βιολογική όπλων βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην παραπληροφόρηση του Κρεμλίνου.

Πράγματι, υπάρχουν βιολογικά εργαστήρια που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία. Δεν αναπτύσσουν, όμως, βιολογικά όπλα. Το αντίθετο για την ακρίβεια: δημιουργήθηκαν για να αποθηκευτούν παλιά σοβιετικά όπλα που βρέθηκαν στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει διαψεύσει τις θεωρίες συνομωσίας. Οι κυβερνήσεις ΗΠΑ και Ουκρανία επίσης έχουν μιλήσει πολλές φορές για το έργο που γίνεται σε αυτά τα εργαστήρια.

Οι ισχυρισμοί της Ρωσίας για την ύπαρξη βιολογικών εργαστηρίων δεν περιορίζονται στην Ουκρανία. Το ίδιο είχε γίνει και με ένα εργαστήριο στην Τιφλίδα της Γεωργίας.

Ο μηχανισμός παραπληροφόρησης της Μόσχας λειτουργεί ως εξής: η κυβέρνηση προχωρά σε κάποιους αδιόρατους ισχυρισμούς, οι οποίοι αναπαράγονται από τα κρατικά μέσα και στη συνέχεια από δεκάδες ανώνυμες ιστοσελίδες.

Στη συνέχεια, οι ιδέες αυτές καλλιεργούνται στα social media και αποκτούν μυθικές διαστάσεις. Με τη σειρά τους, οι «τραβηγμένες» αυτές πληροφορίες αναπαράγονται από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και ο κύκλος συνεχίζεται.

Από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, η Ρωσία συστημικά προχωρά σε παραπληροφόρηση για τις ΗΠΑ και τα βιολογικά όπλα, για παράδειγμα ισχυριζόμενη ότι η Αμερική κατασκεύασε τον ιό HIV.

H Mόσχα έχει κοινό πεδίο δραστηριότητας με τους υποστηρικτές του QAnon, οι οποίοι υποδέχονται με ενθουσιασμό τη ρωσική παραπληροφόρηση.

Δημοσιογράφοι, κυβερνήσεις και οι Big Tech έχουν προσπαθήσει να βάλουν ένα τέλος σε όλες αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας, χωρίς ωστόσο υψηλό βαθμό επιτυχίας.

Την Τρίτη, εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ υποστήριξε τη Ρωσία, αναφέροντας με τη σειρά του ότι οι ΗΠΑ ετοίμαζαν κάτι «κακό» σε εργαστήρια στην Ουκρανία. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Λευκός Οίκος: Η Ρωσία φτιάχνει προσχήματα για να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα

Οι 10 μύθοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Όχι, ο Μπιλ Γκέιτς δεν γνώριζε για την Όμικρον από το 1999

Θεωρίες συνωμοσίας: Πόσο πλήττουν την οικονομία;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News