Κόσμος Δευτέρα 7/03/2022, 13:01
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις– Στον αέρα η εκκένωση των αμάχων

Ουκρανία: Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις– Στον αέρα η εκκένωση των αμάχων

Ξεκίνησαν οι συνομιλίες Ρωσίας και Ουκρανίας στη Βρέστη της Λευκορωσίας, ενόσω οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις της Ουκρανίας δεν έχουν ακόμη τεθεί σε λειτουργία, όπως δήλωσε νωρίτερα η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρένα Βερετσούκ. Η Βερεστσούκ είπε ότι υπάρχουν σχεδόν 300.000 άμαχοι που είναι άμεσης ανάγκης να εγκαταλείψουν την Μαριούπολη, η οποία δέχεται επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις.

Το Κίεβο απορρίπτει τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την εκκένωση των αμάχων από ουκρανικές πόλεις προς τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε η ρωσική πλευρά. 

Νωρίτερα, η Ρωσία ανακοίνωσε προσωρινή κατάπαυση πυρός και νέους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, που θα επιτρέψουν την εκκένωση των αμάχων από ουκρανικές πόλεις, μεταξύ αυτών και το Κίεβο. Τις τελευταίες ημέρες, οι αντίστοιχες προσπάθειες εκκένωσης της Μαριούπολης απέτυχαν, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να χτυπούν κατά τη διάρκεια της συμφωνημένης κατάπαυσης πυρός. 

Όπως ανακοινώθηκε, ανθρωπιστικοί διάδρομοι θα άνοιγαν από τις 10 το πρωί, ώρα Μόσχας, στο Κίεβο, το Χάρκοβο, τη Μαριούπολη και την Σούμι. 

Ωστόσο οι διαδρομές εκκένωσης τις οποίες δημοσίευσε το ρωσικό RIA Novosti δείχνουν πως κάποιοι από τους αμάχους θα κατευθυνθούν προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. 

Συγκεκριμένα, ο ανθρωπιστικός διάδρομος από το Κίεβο οδηγεί προς τη Λευκορωσία, ενώ όσοι εγκαταλείπουν το Χάρκοβο έχουν μοναδική διέξοδο προς τη Ρωσία. 

Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι από τη Μαριούπολη και την Σούμι οδηγούν τόσο σε άλλες ουκρανικές πόλεις όσο και στη Ρωσία. 

«Δεν θα συγχωρήσουμε, δεν θα ξεχάσουμε», λέει ο Ζελένσκι

Να τιμωρήσει τους Ρώσους στρατιώτες για τις φρικαλεότητες στην Ουκρανία δεσμεύτηκε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λέγοντας ότι «το μόνο ήσυχο μέρος» που τους περιμένει είναι ο τάφος. «Δεν θα συγχωρήσουμε. Δεν θα ξεχάσουμε. Θα τιμωρήσουμε όσους έκαναν φρικαλεότητες σε αυτό τον πόλεμο στη γη μας», είπε. 

Οι δηλώσεις του έγιναν αφότου μία οικογένεια σκοτώθηκε την ώρα που προσπαθούσε να εγκαταλείψει το Ίρπιν, κοντά στο Κίεβο, με τον Ζελένσκι να απευθύνει έκκληση για σεβασμό στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, τους οποίους οι ρωσικές δυνάμεις δεν τηρούν. Οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της εκκένωσης του Ίρπιν, μεταξύ των οποίων μία μητέρα με τον έφηβο γιο της και την μικρότερη κόρη της, καθώς και μία οικογενειακή φίλη. 

«Απλά προσπαθούσαν αν φύγουν από την πόλη. Να γλιτώσουν. Ολόκληρη η οικογένεια. Πόσες πολλές τέτοιες οικογένειες έχουν πεθάνει στην Ουκρανία», είπε, ο Ζελένσκι, καθώς υποσχέθηκε ότι οι ένοχοι θα τιμωρηθούν. 

Ο Ουκρανός πρόεδρος επέκρινε τους ηγέτες της Δύσης γιατί δεν αντέδρασαν στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ότι θα χτυπήσει τις στρατιωτικές-βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας. «Δεν άκουσα ούτε έναν ξένο ηγέτη να αντιδρά σε αυτό. Το θράσος του επιτιθέμενου είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τη Δύση ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία δεν είναι αρκετές», είπε.  

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News