Κόσμος Δευτέρα 7/03/2022, 07:32
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: «Δεν θα συγχωρήσουμε, δεν θα ξεχάσουμε», λέει ο Ζελένσκι

Ουκρανία: «Δεν θα συγχωρήσουμε, δεν θα ξεχάσουμε», λέει ο Ζελένσκι

Να τιμωρήσει τους Ρώσους στρατιώτες για τις φρικαλεότητες στην Ουκρανία δεσμεύτηκε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λέγοντας ότι «το μόνο ήσυχο μέρος» που τους περιμένει είναι ο τάφος. «Δεν θα συγχωρήσουμε. Δεν θα ξεχάσουμε. Θα τιμωρήσουμε όσους έκαναν φρικαλεότητες σε αυτό τον πόλεμο στη γη μας», είπε. 

Οι δηλώσεις του έγιναν αφότου μία οικογένεια σκοτώθηκε την ώρα που προσπαθούσε να εγκαταλείψει το Ίρπιν, κοντά στο Κίεβο, με τον Ζελένσκι να απευθύνει έκκληση για σεβασμό στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, τους οποίους οι ρωσικές δυνάμεις δεν τηρούν. Οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της εκκένωσης του Ίρπιν, μεταξύ των οποίων μία μητέρα με τον έφηβο γιο της και την μικρότερη κόρη της, καθώς και μία οικογενειακή φίλη. 

«Απλά προσπαθούσαν αν φύγουν από την πόλη. Να γλιτώσουν. Ολόκληρη η οικογένεια. Πόσες πολλές τέτοιες οικογένειες έχουν πεθάνει στην Ουκρανία», είπε, ο Ζελένσκι, καθώς υποσχέθηκε ότι οι ένοχοι θα τιμωρηθούν. 

Ο Ουκρανός πρόεδρος επέκρινε τους ηγέτες της Δύσης γιατί δεν αντέδρασαν στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ότι θα χτυπήσει τις στρατιωτικές-βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας. «Δεν άκουσα ούτε έναν ξένο ηγέτη να αντιδρά σε αυτό. Το θράσος του επιτιθέμενου είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τη Δύση ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία δεν είναι αρκετές», είπε.  

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων 

Εν τω μεταξύ, νέος γύρος διαπραγματεύσεων αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία. Όμως, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πούτιν είπε ότι ο πόλεμος θα σταματήσει μόνο εάν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά και ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Ρωσίας. 

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι οι διαπραγματευτές της Ουκρανίας θα πρέπει να υιοθετήσουν μία πιο εποικοδομητική προσέγγιση στις συζητήσεις με τη Μόσχα, λαμβάνοντας υπόψη τους την κατάσταση στη χώρα. Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει την εδαφική της ακεραιότητα. 

Πούτιν: Η «στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας θα σταματήσει μόνο αν οι Ουκρανοί σταματήσουν να πολεμούν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν πως «η επιχείρηση» στην Ουκρανία θα σταματήσει μόνο αν οι Ουκρανοί σταματήσουν να πολεμούν και μόνο αν οι απαιτήσεις της Μόσχας ικανοποιηθούν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου. 

Τόνισε εκ νέου ότι η «επιχείρηση», όπως χαρακτηρίζει η Μόσχα την εισβολή της στην Ουκρανία, εξελίσσεται βάσει σχεδίου. Πρόσθεσε πως ελπίζει πως οι Ουκρανοί διαπραγματευτές θα κρατήσουν μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση και θα λάβουν υπόψη τους την πραγματικότητα. 

Συμπλήρωσε πως η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο με την Ουκρανία και ξένους εταίρους. 

Από την πλευρά του ο Ερντογάν, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο για άμεση κατάπαυση του πυρός, άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων και υπογραφή συμφωνίας ειρήνης. 

Απέτυχε η εκκένωση της Μαριούπολης, σφοδροί βομβαρδισμοί στο Κίεβο

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα απέτυχε, χθες,  η εκκένωση της Μαριούπολης. Οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν ολοένα και πιο δύσκολες συνθήκες – εδώ και μέρες η πόλη έχει αποκοπεί από τρόφιμα, θέρμανση και ηλεκτρισμό.

Ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν μια ρωσική επίθεση στο Μικολάϊβ, επιβραδύνοντας την προέλασή προς το βασικό νότιο λιμάνι της Οδησσού. Νωρίτερα, ο πρόεδρος Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι καταστράφηκε το αεροδρόμιο της Βιννίτσια, στα δυτικά της χώρας.

Τουλάχιστον 364 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων και άλλοι 759 τραυματίστηκαν, αν και οι πραγματικοί αριθμοί είναι πιθανότατα «σημαντικά υψηλότεροι», δήλωσε ο ΟΗΕ.

Ανακοίνωσε επίσης ότι 1,5 εκατ. άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία μέσα σε 10 ημέρες από την έναρξη της εισβολής. Πρόκειται για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας στη Ζαπορίζια βρίσκεται υπό τις διαταγές του διοικητή των ρωσικών δυνάμεων.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News