Κόσμος Κυριακή 6/03/2022, 13:01
ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: 1,5 εκατ. οι πρόσφυγες, επιχείρηση εκκένωσης στη Μαριούπολη

ΟΗΕ: 1,5 εκατ. οι πρόσφυγες, επιχείρηση εκκένωσης στη Μαριούπολη

Για την ταχύτερα εντεινόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μιλά πλέον ο ΟΗΕ, καθώς περισσότερα από 1,5 εκατ. άτομα έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από τη στιγμή της ρωσικής εισβολής. 

Σήμερα, επιχειρείται εκ νέου η εκκένωση της Μαριούπολης από τους αμάχους, έπειτα από νέα συμφωνία με τη Ρωσία για προσωρινή κατάπαυση πυρός. Χθες, η αντίστοιχη συμφωνία που ανακοινώθηκε προκειμένου να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι δεν τηρήθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα Ουκρανοί που επιχείρησαν να εγκαταλείψουν την πόλη να αναγκαστούν να γυρίσουν πίσω. Και αυτό, την ώρα που οι οργανώσεις δηλώνουν ότι οι συνθήκες στη Μαριούπολη είναι «καταστροφικές». 

Αριθμοί-ρεκόρ προσφύγων κατευθύνονται προς την Πολωνία, όπου μόνο χθες τα σύνορα πέρασαν 129.000 άτομα, ανεβάζοντας τον αριθμό από την έναρξη του πολέμου στα 922.400.

Στο πέρασμα Medyka, το πιο πολύβουο κατά μήκος των 500 χιλιομέτρων των συνόρων της Ουκρανίας με την Πολωνία, εθελοντές υποδέχονται τους πρόσφυγες ανάμεσα σε κουτιά με ρούχα και τους δίνουν ζεστό τσάι, φαγητό και είδη πρώτης ανάγκης. 

Κάποιοι κρατούν μωρά και άλλοι σκύλους και γάτες τυλιγμένα σε κουβέρτες. Πολλοί στέκονται στην ουρά για τα λεωφορεία προς την κοντινή πόλη Przemysl, όπου τους περιμένουν φίλοι και συγγενείς, για να τους μεταφέρουν σε άλλα μέρη.  

Η ουκρανική κοινότητα της Πολωνίας μετρά 1,5 εκατ. άτομα και είναι η μεγαλύτερη στην περιοχή, κάτι που κάνει τη χώρα σημαντικό προορισμό για τους πρόσφυγες.

Νέα επιχείρηση εκκένωσης της Μαριούπολης

Νέα προσωρινή κατάπαυση του πυρός ανακοινώθηκε στη Μαριούπολη, από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ τοπική ώρα, προκειμένου να καταστεί εφικτή η εκκένωση των αμάχων. 

Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή προσωρινή κατάπαυση του πυρός, που είχε συμφωνηθεί με τη Ρωσία προκειμένου να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση των αμάχων, δεν τηρήθηκε από την πλευρά των ρωσικών δυνάμεων. Το αποτέλεσμα ήταν οι άμαχοι που είχαν αρχίσει να εγκαταλείπουν την αποκλεισμένη πόλη να αναγκαστούν να επιστρέψουν, εν μέσω δραματικών σκηνών.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης, οι άμαχοι θα μπορέσουν να φύγουν μέσω συγκεκριμένης διαδρομής, προς Ζαπορίζια, από τις 12 τοπική ώρα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News