Κόσμος Πέμπτη 3/03/2022, 18:38
ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική συμφωνία Ε.Ε.: Fast track διαδικασία υποδοχής των Ουκρανών προσφύγων

Ιστορική συμφωνία Ε.Ε.: Fast track διαδικασία υποδοχής των Ουκρανών προσφύγων

Για πρώτη φορά οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκης Ένωσης συμφώνησαν να αξιοποιήσουν ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία θα παρέχει προσωρινή προστασία στους Ουκρανούς πρόσφυγες. Η εν λόγω οδηγία ουσιαστικά παρακάμπτει την παραδοσιακή διαδικασία αίτησης ασύλου και προσφέρει ταχύτερη και απλούστερη πρόσβαση σε προστασία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βάσει της οδηγίας, οι Ουκρανοί πρόσφυγες θα μπορούν να κλαμβάνουν άδεια παραμονής εντός του μπλοκ για τουλάχιστον ένα έτος. Η προθεσμία θα παρατείνεται αυτόματα για ένα επιπλέον χρόνο με τη λήξη της. Έπειτα, θα είναι στη διακριτική ευχέρεια των κρατών μελών που φιλοξενούν τους πρόσφυγες να αποφασίσουν για την πιθανή παράταση του έκτακτου μέτρου για ένα ακόμη έτος.

Επίσης, δίνεται το δικαίωμα πρόσβασης στο εκπαιδευτικό σύστημα, στην αγορά εργασίας, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στην αγορά κατοικίας, στην επαγγελματική αρωγή και τις κοινωνικές επιχορηγήσεις.

Η προστασία θα δίνεται σε κάθε πρόσφυγα που εγκαταλείπει την Ουκρανία, ανεξαρτήτως εθνικότητας, προέλευσης, φυλής και θρησκείας, όπως δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρότι η Ουκρανία δεν βρίσκεται εντός της ζώνης του Σέγκεν, οι Ουκρανοί πολίτες δικαιούνται να ταξιδεύουν εντός του μπλοκ χωρίς βιζα για 90 ημέρες. Η οδηγία που θέτει σε εφαρμογή η Κομισιόν, ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα παράτασης της διαμονής τους πέραν των 90 αυτών ημερών.

H Ευρωπαία Επίτροπος Ylba Johansson δήλωσε μέσω twitter ότι πρόκειται περί ιστορικής απόφασης.

 

Η εν λόγω οδηγία εγκρίθηκε για πρώτη φορά το 2001, στον απόηχο των πολέμων στη Γιουγκοσλαβία και το Κόσοβο, προκειμένου να παρέχεται άμεση και προσωρινή προστασία σε πρόσφυγες πολέμου που προέρχονται από χώρες εκτός του μπλοκ.

Αυξάνεται ο αριθμός

Μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άτομα έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία με την πλειονότητα αυτών να έχουν κατευθυνθεί προς την Πολωνία και την Ουγγαρία. Συγκεκριμένα, περίπου μισό εκατομμύριο άτομα έχουν καταφτάσει στην Πολωνία και περίπου 130.000 στην Ουγγαρία.

Μέχρι το απόγευμα της Τρίτης, στην Ελλάδα είχαν καταφθάσει περίπου 1.500 Ουκρανοί πρόσφυγες, η πλειονότητα των οποίων έχει οικογένεια στη χώρα. Όπως όμως δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωριθκάκος, έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας στις πύλες εισόδου της χώρας, ώστε να υποδεχτεί επιπλέον αριθμό προσφύγων.

Ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, σε τηλεδιάσκεψη που είχε χθες με τον Ουκρανό Πρέσβη στην Αθήνα, Sergii Shutenko, δήλωσε μάλιστα ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να δωθεί και η δυνατότητα εργασίας σε Ουκρανούς πρόσφυγες στον τουριστικό και τον ξενοδοχειακό κλάδο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πόσοι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία – Σε ποιες χώρες βρίσκουν καταφύγιο

Β. Κικίλιας: Εξετάζεται η παροχή εργασίας σε πρόσφυγες στον τουριστικό κλάδο

1.500 Ουκρανοί πρόσφυγες ήδη στην Ελλάδα – Σε ετοιμότητα για περισσότερους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News