Κόσμος Δευτέρα 28/02/2022, 14:15
ΚΟΣΜΟΣ

Ε.Ε.: Σχέδια για παραμονή και εργασία έως και τρία χρόνια στους Ουκρανούς πρόσφυγες 

Ε.Ε.: Σχέδια για παραμονή και εργασία έως και τρία χρόνια στους Ουκρανούς πρόσφυγες 

Σχέδια εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το ενδεχόμενο να παράσχει στους Ουκρανούς οι οποίοι προσπαθούν να διαφύγουν από τη μέγγενη του πολέμου, το δικαίωμα να παραμείνουν και να εργασθούν στις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. έως και τρία χρόνια. Αυτό ανέφεραν στο Reuters, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τη Γαλλία και την Ε.Ε. 

Έως τώρα σχεδόν 370.000 Ουκρανοί έχουν περάσει τα σύνορα της Ουκρανίας και η Ε.Ε. αναμένει ότι το προσφυγικό κύμα θα φέρει εκατομμύρια Ουκρανούς εντός της επικρατείας της. 

«Είναι καθήκον μας να δεχθούμε αυτούς που εγκαταλείπουν τον πόλεμο», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2, λέγοντας ότι οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. επιφόρτισαν χθες την Κομισιόν με την προετοιμασία προτάσεων προκειμένου να παρασχεθεί προστασία σε αυτούς τους ανθρώπους.

Οι υπουργοί θα συνεδριάσουν και πάλι την Πέμπτη για να συμφωνήσουν για τις λεπτομέρειες.

Η οδηγία περί προσωρινής προστασίας της Ε.Ε., που καταρτίστηκε μετά τον πόλεμο της δεκαετίας του 1990 στα Βαλκάνια αλλά που δεν έχει χρησιμοποιηθεί έως τώρα, προσφέρει το ίδιο επίπεδο προστασίας, για ένα έως τρία έτη, σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης άδειας παραμονής, πρόσβασης σε εργασία, κοινωνικής πρόνοιας και ιατρικής κάλυψης.

Η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον δήλωσε ότι οι περισσότεροι υπουργοί είχαν εκφράσει τη στήριξή τους στην κίνηση αυτή χθες, με κάποιους να αμφισβητούν εάν είναι η κατάλληλη ώρα για κάτι τέτοιο ή είναι καλύτερο να περιμένει λίγο η Ε.Ε. Το θέμα, είπε η Γιόχανσον, αφορά ολόκληρη την Ε.Ε.

«Ήδη βλέπουμε πολλούς Ουκρανούς να φεύγουν από τις χώρες πρώτης εισόδου και να πηγαίνουν σε άλλα κράτη-μέλη, ειδικά αυτά που έχουν ήδη μεγάλο ουκρανικό πληθυσμό», δήλωσε η ίδια σε συνέντευξη Τύπου χθες. «Η Πολωνία είναι μία αυτές αλλά επίσης η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Γερμανία και η Τσεχία».

«Όλα τα κράτη-μέλη είναι έτοιμα να δεχθούν πρόσφυγες από την Ουκρανία», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ. «Υπάρχει ισχυρή απάντηση από την Ευρώπη στα τρομερά δεινά που προκαλεί ο Πούτιν με τον εγκληματικό πόλεμο επιθετικότητας: Μαζί, είμαστε αλληλέγγυοι προς τον λαό της Ουκρανίας».

Επικαλούμενος εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε ότι 4 εκατ. Ουκρανία αναμένεται να εγκαταλείψουν τη χώρα ως πρόσφυγες.

Με τους άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία να μην μπορούν να φύγουν από την Ουκρανία, είναι περισσότερο γυναίκες και παιδιά που φθάνουν στα σύνορα με την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News