Κόσμος Παρασκευή 4/03/2022, 18:36
ΚΟΣΜΟΣ

Η Βρετανία εξετάζει να δοθούν τα ακίνητα των Ρώσων ολιγαρχών σε Ουκρανούς πρόσφυγες

Tι είπε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βρετανίας

Η Βρετανία εξετάζει να δοθούν τα ακίνητα των Ρώσων ολιγαρχών σε Ουκρανούς πρόσφυγες

«Παράθυρο» να κατασχεθούν και να δοθούν σε Ουκρανούς πρόσφυγες τα ακίνητα των Ρώσων ολιγαρχών στη Βρετανία άφησε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας, Ντόμινικ Ράαμπ. 

Ο Ράαμπ έκανε το συγκεκριμένο σχόλιο ενώ επιχειρούσε να υπερασπιστεί την αντίδραση της Βρετανίας στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, κάλεσε σε έκτακτη σύνοδο του ΟΗΕ μετά τη ρωσική επίθεση σε πυρηνικό εργοστάσιο στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο και ερωτηθείς κατά πόσον η Βρετανία θα πρέπει να κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε Ρώσους κροίσους ως τιμωρία για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, το δεξί χέρι του Τζόνσον δήλωσε: «Αν έχουμε τις αποδείξεις και τη νομική βάση, τότε θα το κάνουμε».

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός δήλωσε υπέρ του να δοθούν τα ακίνητα των Ρώσων μεγιστάων για τη στέγαση Ουκρανών προσφύγων, μια κίνηση που έχουν ζητήσει οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και που φέρεται να υποστηρίζει εντός της κυβέρνησης ο υπουργός Στέγασης, Μάικλ Γκόουβ.

«Εξετάζουμε τα πάντα, είναι μια ομαδική προσπάθεια που εμπλέκει όλη την κυβέρνηση, από τον υπουργό Εξωτερικών και Αμυνας μέχρι τον Μάικλ Γκόουβ και, φυσικά, τον πρωθυπουργό που καθοδηγεί όλη την προσπάθεια» σχολίασε σχετικά.

Η βρετανική κυβέρνηση είχε δεχτεί επικρίσεις για σημαντικές καθυστερήσεις στην επιβολή κυρώσεων απέναντι σε φυσικά πρόσωπα και τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Απαντώντας στο γιατί η Βρετανία έχει επιβάλει κυρώσεις σε λιγότερους Ρώσους σε σχέση με την ΕΕ, ο Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε στο BBC Breakfast πως αυτό το κριτήριο είναι λανθασμένο, προσθέτοντας «το ερώτημα δεν είναι αν πρόκειται για άτομα ή εταιρείες, αλλά πού ρέουν τα χρήματα».

Σε άλλη δήλωσή του, σημείωσε: «Υπάρχει ένας διαρκής σχολιασμός ότι η Βρετανία κατά κάποιο τρόπο έχει αργήσει. Δεν έχουμε αργήσει. Είμαστε στην εμπροσθοφυλακή της δράσης και, φυσικά, είναι πολύ σημαντικό για εμάς να δρούμε σε συνεργασία με τους συμμάχους μας, τους Ευρωπαίους, τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε επίσης: 

Αμπράμοβιτς: H «πτώση» του αυτοκράτορα ήταν προδιαγεγραμμένη

Βρετανία: Μυστήριος θάνατος μεγιστάνα με ουκρανική καταγωγή

Ποιος πόλεμος και ποιες κυρώσεις; Τα τζετ και τα superyachts των Ρώσων ολιγαρχών αλωνίζουν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News