Κόσμος Σάββατο 26/02/2022, 13:58
ΚΟΣΜΟΣ

Ποιος πόλεμος και ποιες κυρώσεις; Τα τζετ και τα superyachts των Ρώσων ολιγαρχών αλωνίζουν

Ποιος πόλεμος και ποιες κυρώσεις; Τα τζετ και τα superyachts των Ρώσων ολιγαρχών αλωνίζουν

Μπορεί η μία μετά την άλλη οι μεγάλες δυνάμεις να ανακοινώνουν οικονομικές κυρώσεις σε οργανισμούς και σε ολιγάρχες της Ρωσίας, ωστόσο κάποια από τα περιουσιακά στοιχεία των πλουσίων που αποτελούν και σύμβολα του πλουτισμού τους, μένουν ανεπηρέαστα από τις κυρώσεις αυτές. 

Πρόκειται για τα ιδιωτικά τζετς και τα superyachts της ρωσικής ελίτ, τα οποία κυκλοφορούν ελεύθερα σε αιθέρες και θάλασσες, επιτρέποντας έτσι στους Ρώσους ολιγάρχες να μετακινούνται ελεύθερα.

Μπορεί χθες Παρασκευή η Βρετανία να πήρε μια δραστική απόφαση, απαγορεύοντας να πετάνε στον εναέριο χώρο της ρωσικά αεροσκάφη, ωστόσο τα πράγματα είναι κάπως πιο περίπλοκα. 

Ναι μεν απαγορεύθηκαν οι πτήσεις εντός της Βρετανίας, ωστόσο τα γιοτ και τα ιδιωτικά τζετ όπως αναφέρει το Bloomberg, συνήθως είναι καταχωρημένα σε κάποια εταιρεία «βιτρίνα» και όχι σε κάποιο πρόσωπο, με την έδρα τους δηλωμένη σε κάποια χώρα φορολογικό παράδεισο. 

Σε αυτή την περίπτωση τα superyachts και τα τζετ μπορούν να κινούνται ελεύθερα, καθώς οι κυρώσεις αφορούν συγκεκριμένα πρόσωπα και τα περιουσιακά στοιχεία αυτά με έδρα άλλη χώρα δεν υπόκεινται σε κυρώσεις. 

Προς επίρρωση αυτών, όπως αναφέρει το Bloomberg, την περασμένη Πέμπτη τα ιδιωτικά τζετ του Ρομάν Αμπράμοβιτς, του Ντμίτρι Μαζεπίν και του Αλεξέι Μορντασόφ, προσγειώθηκαν στη Μόσχα. Οι πτήσεις αυτές μόνο τυχαίες δεν ήταν, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν έχει απευθύνει κάλεσμα στη ρωσική ελίτ της επιχειρηματικότητας.

Το Boeing 787-8 Dreamliner του Αμπράμοβιτς απογειώθηκε από αεροδρόμιο κοντά στο Μονακό, του Μαζεπίν Gulfstream G650 πέταξε από τη Νέα Υόρκη, ενώ το Bombardier Global 6000 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Μόσχας προερχόμενο από τις Σεϋχέλλες. Την ίδια ώρα ένα από τα γιοτ του Αμπράμοβιτς το Solaris βρίσκεται στη Βαρκελόνη και το Eclipse πλέει στα νερά της Καραϊβικής. 

Ποιος πόλεμος και ποιες κυρώσεις; Τα τζετ και τα superyachts των Ρώσων ολιγαρχών αλωνίζουν-1

Μπορεί για τον Ρομάν Αμπράμοβιτς να ασκείται πίεση για την Τσέλσι την ποδοσφαιρική ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ κάτοχο του περυσινού Champions League που είναι ιδιοκτησίας του, με βουλευτή της αντιπολίτευσης στη Βρετανία να υποστηρίζει ότι δεν θα πρέπει να βρίσκεται στην κατοχή του μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ωστόσο τα γιοτ και τα τζετ μπορούν να πλέουν και να πετάνε ελεύθερα. 

Άλλωστε όπως αναφέρει το Bloomberg οι Ρώσοι μεγιστάνες ποσώς έχουν επηρεασθεί από τις κυρώσεις συνεχίζοντας τα ταξίδιά τους σε όλο τον κόσμο. Τουλάχιστον τέσσερα από τα superyachts αυτών έχουν εντοπισθεί στη Βαρκελόνη, ενώ ρωσικά γιοτ βρίσκονται στις ακτές της Φλόριντα στο Μαϊάμι και στο Παλμ Μπιτς. 

Κάτι που επίσης πρέπει να επισημανθεί, είναι ότι οι Ρώσοι ολιγάρχες είναι εκείνοι που έχουν υπό την ιδιοκτησία τους τα περισσότερα ιδιωτικά superyachts και τζετς στο κόσμο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Πώς 300 δισ. δολάρια ρωσικού χρήματος μπορούν να ταρακουνήσουν τις αγορές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News