Κόσμος Σάββατο 26/02/2022, 07:23
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ενισχύσεις στην Αν. Ευρώπη στέλνει το ΝΑΤΟ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ενισχύσεις στην Αν. Ευρώπη στέλνει το ΝΑΤΟ

Στην ανάπτυξη σημαντικών επιπρόσθετων αμυντικών δυνάμεων στο ανατολικό μέρος της Συμμαχίας –πιθανότατα «μερικών χιλιάδων», όπως είπε ο γ.γ. Γενς Στόλτενμπεργκ– προχωράει το ΝΑΤΟ με την ενεργοποίηση της δύναμης ταχείας επέμβασης, που αριθμεί συνολικά 40.000 άνδρες. Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής στις Βρυξέλλες της εφημερίδας «Καθημερινής», Γιάννης Παλαιολόγος, θα γίνει η αποστολή όσων δυνάμεων είναι αναγκαίες για να «διασφαλιστεί η ισχυρή και αξιόπιστη αποτροπή και η άμυνα ανά την επικράτεια της Συμμαχίας, τώρα και στο μέλλον». Σημειώνεται επίσης ότι η δέσμευση των συμμάχων στο άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον (περί κοινής άμυνας έναντι εξωτερικών απειλών) είναι «ακλόνητη».

«Ο κόσμος θα καταστήσει υπόλογη τη Ρωσία, αλλά και τη Λευκορωσία, για τις ενέργειές τους», αναφέρεται στην κοινή δήλωση. Γίνεται αναφορά επίσης σε «κατάφωρη παραβίαση» των αρχών της ιδρυτικής πράξης ΝΑΤΟ – Ρωσίας (πιθανό πρελούδιο της κατάργησής της και των περιορισμών που θέτει στην ανάπτυξη στρατευμάτων και εξοπλισμού στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας). Η επίθεση στην Ουκρανία χαρακτηρίζεται «τρομακτικό στρατηγικό σφάλμα».

Εν τω μεταξύ, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Σοφί Βιλμές, δήλωσε ότι ζήτησε από το υπουργείο Αμυνας να καταρτίσει έναν κατάλογο με τα όπλα που θα μπορούσε να στείλει το Βέλγιο στην Ουκρανία. Η κ. Βιλμές, προσερχόμενη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., δήλωσε πως «πρέπει να κάνουμε περισσότερα, επίσης στον τομέα του στρατιωτικού εξοπλισμού».

Σε μια άλλη εξέλιξη, κριτική στη Δύση και το ΝΑΤΟ άσκησε χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για ολιγωρία στην ουκρανική κρίση. Ο Ερντογάν δήλωσε απογοητευμένος που η Δύση δεν έχει επιδείξει μια «σοβαρή, αποφασιστική» στάση ως απάντηση στην επίθεση της Μόσχας στη γείτονά της. Το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να είχε κάνει ένα «πολύ πιο αποφασιστικό βήμα» αντί της παροχής συμβουλών στο Κίεβο, είπε ο Τούρκος πρόεδρος. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι η τηλεδιάσκεψη κορυφής της Συμμαχίας, που έλαβε χώρα χθες το απόγευμα, θα οδηγούσε σε «μια πολύ πιο αποφασιστική στάση». Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απέρριψε χθες το αίτημα της Ουκρανίας να απαγορεύσει τη διέλευση ρωσικών πολεμικών πλοίων από τα Στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλλια. Οπως ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου, η Τουρκία, βάσει της Συνθήκης του Μοντρέ, έχει τη δυνατότητα να σταματήσει τη διέλευση των πλοίων των εμπόλεμων μερών. Ωστόσο, σημείωσε, «εάν υπάρχει αίτημα να επιστρέψουν τα πλοία των εμπόλεμων χωρών στις βάσεις τους, τότε αυτό πρέπει να επιτραπεί».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Φεύγει από το Κίεβο ο Έλληνας πρέσβης

Β. Πούτιν: Διατεθειμένος για υψηλού επιπέδου συζητήσεις με την Ουκρανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News