Κόσμος Πέμπτη 24/02/2022, 22:18
ΚΟΣΜΟΣ

Oυκρανία: Ζητά έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Oυκρανία: Ζητά έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Η Ουκρανία ζήτησε απόψε την κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ με αφορμή την κατάσταση που διαμορφώνεται λόγω της «ρωσικής επιθετικότητας», ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Σε επιστολή της προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου, τον Αργεντίνο Φεντερίκο Βιγιέγκας, η πρέσβειρα της Ουκρανίας Γεβχενία Φιλιπένκο ζήτησε να διεξαχθεί αυτή η συζήτηση «το συντομότερο δυνατόν».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι συντάσσεται με το αίτημα του Κιέβου.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου θα συναντηθεί και θα συζητήσει το αίτημα με τα 47 μέλη του. Απαιτείται απλή πλειοψηφία προκειμένου να διεξαχθεί η κατεπείγουσα συζήτηση στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Συμβουλίου, διάρκειας ενός μήνα, που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα στη Γενεύη.

Στη σύνοδο αυτή πρόκειται να συμμετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Αιματηρές μάχες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών ήταν σε εξέλιξη έως αργά απόψε το βράδυ ακόμη και σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από το Κίεβο, ενώ ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ πέρασε στον έλεγχο της Ρωσίας, λίγες ώρες αφότου ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την επίθεση στην Ουκρανία, με αεροπορικά πλήγματα και χερσαία εισβολή.

Για να αποφευχθεί μια εξάπλωση της σύγκρουσης και «σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», όπως προειδοποίησε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, οι στρατιωτικές δυνάμεις των χωρών μελών του ΝΑΤΟ έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. Ορισμένες μονάδες θα μετακινηθούν για να ενισχύσουν την άμυνα των συμμάχων στην ανατολική πτέρυγα του Συμφώνου.

Η πρώτη ημέρα της επιχείρησης χαρακτηρίστηκε «επιτυχής» από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Μέσα σε λίγες ώρες έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι, προκαλώντας την οργή της διεθνούς κοινότητας, κυρίως στη Δύση.

 

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News