Κόσμος Δευτέρα 17/01/2022, 21:00
ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Οι επιχειρήσεις πρέπει να στηρίξουν τις αναπτυσσόμενες οικονομίες

ΟΗΕ: Οι επιχειρήσεις πρέπει να στηρίξουν τις αναπτυσσόμενες οικονομίες

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε σήμερα έκκληση στους επικεφαλής των επιχειρήσεων να στηρίξουν τις αναπτυσσόμενες χώρες σε αυτήν «την ώρα ανάγκης τους» παρέχοντας πρόσβαση στα εμβόλια κατά της Covid-19, βοηθώντας στη μάχη κατά της κλιματικής κρίσης και μεταρρυθμίζοντας το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Σε ομιλία που παραχώρησε στο ψηφιακό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο Γκουτέρες είπε: «Και στους τρεις αυτούς τομείς, χρειαζόμαστε τη στήριξη, τις ιδέες, τη χρηματοδότηση και τη φωνή της παγκόσμιας επιχειρηματικής κοινότητας».

Ο ίδιος επισήμανε ότι καταγράφεται «παγκοσμίως μια αδυναμία να στηριχθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες σε αυτήν την ώρα ανάγκης τους» και προειδοποίησε ότι αν δεν αναληφθεί αμέσως δράση οι ανισότητες και η φτώχεια θα βαθύνουν, πυροδοτώντας μεγαλύτερη κοινωνική αναταραχή και περισσότερη βία.

«Δεν μπορούμε να αντέξουμε αυτού του είδους την αστάθεια», δήλωσε ο Γκουτέρες, που ξεκίνησε μια δεύτερη πενταετή θητεία ως επικεφαλής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών την 1η Ιανουαρίου.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες πιέζει εδώ και καιρό για την ανάληψη περισσότερης δράσης σε διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση της εμβολιαστικής ανισότητας για την COVID-19, την κλιματική αλλαγή αλλά και τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.

«Χρειαζόμαστε ένα παγκόσμιο οικονομικό σύστημα που θα είναι κατάλληλο. Αυτό σημαίνει επείγουσα αναδιάρθρωση χρέους και μακροπρόθεσμη αρχιτεκτονική χρέους», τόνισε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έθεσε πέρυσι τον στόχο το 40% των ανθρώπων όλων των χωρών να έχει εμβολιαστεί κατά της Covid-19 έως το τέλος του 2021 και το 70% έως τα μέσα του 2022.

«Δεν βρισκόμαστε πουθενά κοντά σε αυτούς τους στόχους. Τα ποσοστά εμβολιασμών στις χώρες με τα υψηλά εισοδήματα είναι, επαίσχυντα, επτά φορές υψηλότερα σε σύγκριση με τις αφρικανικές χώρες. Χρειαζόμαστε εμβολιαστική ισότητα, τώρα», υπογράμμισε ο Γκουτέρες.

«Τα δύο τελευταία χρόνια έδειξαν μια απλή αλλά σκληρή αλήθεια: εάν αφήσουμε κάποιον στην άκρη, αφήνουμε όλον τον κόσμο στην άκρη», σημείωσε.

«Εάν δεν καταφέρουμε να εμβολιάσουμε κάθε άνθρωπο, θα γεννήσουμε νέες παραλλαγές» του ιού της Covid-19, «που θα εξαπλωθούν πέραν των συνόρων και θα παραλύσουν βίαια την καθημερινή ζωή και τις οικονομίες», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

Πηγή: Reuters, AFP

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News