Κόσμος Πέμπτη 6/05/2021, 22:45
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

OHE: Aπόλυτα αναγκαία η δραστική μείωση των εκπομπών μεθανίου

OHE: Aπόλυτα αναγκαία η δραστική μείωση των εκπομπών μεθανίου

Aπόλυτα αναγκαία θεωρεί τη δραστική μείωση των εκπομπών μεθανίου, βασικού συστατικού του φυσικού αερίου, ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών με έκθεση ορόσημο, για την αποφυγή των χειρότερων επιπτώσεων της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής.

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε από το Climate and Clear Coalition και το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, μετατοπίζει στη μείωση των εκπομπών μεθανίου την παγκόσμια συζήτηση σχετικά με τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, που μέχρι πρότινος επικεντρωνόταν στη μακροπρόθεσμη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα.

Ωστόσο, το μεθάνιο είναι 84 φορές πιο δραστικό από τον άνθρακα και δεν διαρκεί τόσο πολύ στην ατμόσφαιρα, πριν διαλυθεί. Αυτό, το καθιστά κρίσιμο στόχο για τη μείωση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη πιο γρήγορα, ενόσω θα είναι σε εξέλιξη οι προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών και των άλλων αερίων του θερμοκηπίου.

Περισσότερο από το ήμισυ των παγκόσμιων εκπομπών μεθανίου προέρχεται από την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, από χώρους υγειονομικής ταφής και λυμάτων στον τομέα των αποβλήτων, καθώς και από τις εκπομπές του κτηνοτροφικού τομέα. 

Ο πλανήτης θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές μεθανίου έως και 45% αυτή τη δεκαετία ή κατά 180 εκατομμύρια τόνους ετησίως, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ. Ένας τέτοιος στόχος θα αποτρέψει την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 0,3 βαθμούς Κελσίου έως το 2045 και θα βοηθήσει στον περιορισμό της αύξησης των παγκόσμιων θερμοκρασιών κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου, που είναι και στόχος της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

Η έκθεση βλέπει το φως της δημοσιότητας μετά την αύξηση των εκπομπών μεθανίου στα υψηλότερα επίπεδα πέρυσι, παρά την παγκόσμια διακοπή λειτουργίας σε πλήθος δραστηριοτήτων λόγω των περιοριστικών μέτρων εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι εκπομπές μεθανίου αυξάνονται επίσης ταχύτερα από κάθε άλλη περίοδο στο παρελθόν, από τότε που η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ άρχισε να καταγράφει τα εν λόγω στοχεία στη δεκαετία του 1980.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News