Κόσμος Δευτέρα 27/12/2021, 13:29
ΚΟΣΜΟΣ

Τέλος τα μακρινά ταξίδια για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν

Νέος νόμος από τους Ταλιμπάν

Τέλος τα μακρινά ταξίδια για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν

Μόνο με τη συνοδεία ανδρών συγγενών τους θα μπορούν πλέον να πραγματοποιούν μακρινά ταξίδια οι γυναίκες στο Αφγανιστάν, όπως αποφάσισαν οι Ταλιμπάν. 

Ο νέος κανόνας, ο οποίος εκδόθηκε την Κυριακή, αποτελεί ακόμη ένα δείγμα των μειωμένων δικαιωμάτων που απολαμβάνουν οι γυναίκες και οι μειονότητες από τον περασμένο Αύγουστο, όταν οι εξτρεμιστές μουσουλμάνοι ανέλαβαν την εξουσία. 

Ας μην ξεχνάμε , εξάλλου, ότι τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν κλειστά για τα κορίτσια, ενώ η πλειονότητα των γυναικών απαγορεύεται να εργαστεί. 

Όσον αφορά τον νέο κανονισμό των Ταλιμπάν, αυτός ισχύει για διαδρομές σε αποστάσεις άνω των 72 χιλιομέτρων από την κύρια κατοικία. 

Εφόσον δε, μια γυναίκα επιθυμεί να κάνει ένα τέτοιο ταξίδι, τότε θα πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύεται από έναν άνδρα συγγενή της. 

Υπενθυμίζεται ότι οι εξτρεμιστές έχουν απαγορεύσει το ραδιόφωνο και τη μουσική στο αυτοκίνητο, ενώ οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν το πρόσωπό τους με μαντήλα ή χιτζάμπ. 

Μόνο τυχαίο, επομένως, δεν είναι το γεγονός ότι το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσφάτως χαρακτήρισε το Αφγανιστάν ως «φυλακή για τις γυναίκες». 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης:

Πώς ο Μάριο Ντράγκι έσωσε το «κορίτσι από το Αφγανιστάν»

Τουρκία-Κατάρ αναλαμβάνουν αεροδρόμια του Αφγανιστάν

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν δεν σταματούν τους εμπόρους ναρκωτικών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News