Κόσμος Σάββατο 20/11/2021, 15:43
ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν πληρώνουν τους δημόσιους υπαλλήλους

Οι ξένες κυβερνήσεις δεν θέλουν να χρηματοδοτήσουν την κυβέρνηση των Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν πληρώνουν τους δημόσιους υπαλλήλους

Την καταβολή των οφειλουμένων μισθών στους δημόσιους υπαλλήλους θα καταβάλει η κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν αρχής γενομένης από σήμερα Σάββατο, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Σε χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους του Αφγανιστάν οφείλονται τουλάχιστον τριών μηνών μισθοί, μια από τις πολλές κρίσεις που αντιμετωπίζουν οι Ταλιμπάν από τότε που κατέλαβαν τη χώρα τον Αύγουστο.

«Το υπουργείο Οικονομικών λέει ότι, από σήμερα οι μισθοί των τελευταίων τριών μηνών όλων των κρατικών υπαλλήλων και του προσωπικού θα εξοφληθούν», ανέφερε στο Twitter ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.

Ωστόσο δεν κατέστη σαφές από που προήλθαν τα χρήματα  για την πληρωμή των μισθών.

Ακόμη και πριν οι Ταλιμπάν καταλάβουν την εξουσιά τον περασμένο Αύγουστο, πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι υποστήριζαν ότι δεν είχαν πληρωθεί για εβδομάδες. Μετά την ανάληψη της εξουσίας, «πάγωσαν» δισεκατομμύρια δολάρια από τα κεφάλαια της αφγανικής κυβέρνησης που ήταν κατατεθειμένα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Οι ξένες κυβερνήσεις δεν θέλουν να χρηματοδοτήσουν την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, ενώ και τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν επίσης σταματήσει τη χρηματοδότηση.

Μετά από συνάντηση την περασμένη Πέμπτη μεταξύ των ειδικών απεσταλμένων της Γερμανίας και της Ολλανδίας και αξιωματούχων των Ταλιμπάν στην Καμπούλ, οι απεσταλμένοι εξέφρασαν την προθυμία τους να εξετάσουν την καταβολή αμοιβής για τους εργαζόμενους στον κλάδο της υγείας και της εκπαίδευσης απευθείας μέσω διεθνών οργανισμών.

Ένας άλλος εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ανέφερε στο Twitter ότι οι καθημερινές εισπράξεις και τα έσοδα αυξάνονταν καθημερινά.

«Το υπουργείο Οικονομικών λέει ότι τις 78 εργάσιμες ημέρες των τελευταίων τριών μηνών, έχουμε δημιουργήσει έσοδα περίπου 26,915 δισ. αφγάνι -το εθνικό νόμισμα του Αφγανιστάν- (288 εκατομμύρια δολάρια)», ανέφερε.

«Συλλέξαμε 557 εκατ. αφγάνι (5,9 εκατ. δολάρια) σε έσοδα μόνο την Τετάρτη», σημείωσε ο εκπρόσωπος, επικαλούμενος το υπουργείο Οικονομικών, προσθέτοντας ότι η πληρωμή των συντάξεων θα ξαναρχίσει επίσης σύντομα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News