Κόσμος Πέμπτη 9/12/2021, 22:50
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Ζηλανδία: Θα απαγορεύσει στους νέους ηλικίας έως 14 ετών να αγοράζουν τσιγάρα

Νέα Ζηλανδία: Θα απαγορεύσει στους νέους ηλικίας έως 14 ετών να αγοράζουν τσιγάρα

Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε την Πέμπτη σχέδια για να αποτρέψει τους νέους να αγοράζουν τσιγάρα στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας για να μπορέσει η χώρα να απαλλαγεί εντελώς από το κάπνισμα έως το 2025.

Τα μέτρα θα σημαίνουν ότι όποιος γεννηθεί μετά το 2008 δεν θα μπορεί να αγοράζει τσιγάρα ή προϊόντα καπνού στη διάρκεια της ζωής του, ενώ το επίπεδο νικοτίνης στα τσιγάρα που διατίθενται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας θα μειωθεί.

Επίσης, ο αριθμός των καταστημάτων λιανικής που μπορούν να πωλήσουν τσιγάρα θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά, ανέφεραν αξιωματούχοι. Η νομοθεσία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον επόμενο χρόνο.

Αξιωματούχοι από τον χώρο υγείας χαιρέτησαν την κίνηση, αναγνωρίζοντας τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις ως μία από τις πιο σκληρές για τη βιομηχανία καπνού σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Η Νέα Ζηλανδία απαιτεί ήδη απλές συσκευασίες και επιβάλει υψηλούς φόρους στα τσιγάρα, αλλά το υπουργείο Υγείας λέει ότι απαιτείται περισσότερη δράση για να επιτευχθεί ο στόχος.

«Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι οι νέοι δεν θα αρχίσουν ποτέ να καπνίζουν, επομένως θα καταστήσουμε παράβαση την πώληση ή την παροχή καπνιστών προϊόντων σε ομάδες νέων. Οταν τεθεί σε ισχύ ο νόμος, άτομα ηλικίας 14 ετών δεν θα μπορούν ποτέ να αγοράσουν νόμιμα καπνό», αναφέρει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Δρ Αγιέσα Βέραλ.

H Bέραλ είπε ότι το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία θανάτου που θα μπορούσε ωστόσο να αποφευχθούν στη Νέα Ζηλανδία και προκαλεί έναν στους τέσσερις καρκίνους στον πληθυσμό των περίπου 5 εκατομμυρίων κατοίκων της. Το υπουργείο Υγείας είπε ότι οι βλάβες που σχετίζονται με το κάπνισμα ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένες στους Μαορί, στον Ειρηνικό και σε κοινότητες χαμηλού εισοδήματος.

Ο στόχος της κυβέρνησης για την απαγόρευση του καπνίσματος, που εισήχθη για πρώτη φορά το 2011, είναι να διασφαλίσει ότι το εθνικό ποσοστό καπνίσματος θα μειωθεί σε λιγότερο από 5% έως το 2025 – πριν τελικά εξαλειφθεί τελείως το κάπνισμα. Επί του παρόντος, περίπου το 13% των ενηλίκων καπνίζει σε εθνικό επίπεδο, από 18% σχεδόν πριν από μια δεκαετία.

Ωστόσο, το ποσοστό καπνίσματος μεταξύ του γηγενούς πληθυσμού των Μαορί ανέρχεται στο 31%, πολύ υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το κάπνισμα προκαλεί το θάνατο σε περισσότερα από 8 εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο ετησίως. 

Περισσότερο από το 80% από τους εκτιμώμενους 1,3 δισεκατομμύρια χρήστες προϊόντων καπνού στον κόσμο ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου το βάρος των ασθενειών και των θανάτων που σχετίζονται με το κάπνισμα είναι μεγαλύτερο. 

monyereview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News