Κόσμος Πέμπτη 9/12/2021, 16:56
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΜΑ: Ασφαλής η ενισχυτική δόση στους τρεις μήνες

Στο επίκεντρο των ανησυχιών παραμένει η Δέλτα

ΕΜΑ: Ασφαλής η ενισχυτική δόση στους τρεις μήνες

Η μετάλλαξη Δέλτα παραμένει στο επίκεντρο των ανησυχιών αυτή τη στιγμή, ανακοίνωσε σε σχετική συνέντευξη Τύπου ο ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων (ΕΜΑ). Επίσης, σύστησε για άλλη μία φορά την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης του εμβολίου και για όσους έχουν τη δυνατότητα της ενισχυτικής δόσης.

Όσον αφορά την αποδοτικότητα των υφιστάμενων εμβολίων απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον, ο ΕΜΑ επεσήμανε, όπως και πολλοί ακόμη ειδικοί του κλάδου, ότι τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής δεν επαρκούν. Τόνισε ότι συνεχίζει τις προσπάθειες για συλλογή περισσότερων στοιχείων.

Συγκεκριμένα, οι εταιρείες που κατασκευάζουν τα εγκεκριμένα εμβόλια θα πρέπει να υποβάλλουν τα ευρήματα των σχετικών ερευνών. Στη συνέχεια, ο ΕΜΑ θα μπορέσει να αξιολογήσει την αποδοτικότητα των εμβολίων. Ωστόσο, ο οργανισμός συνεργάζεται ήδη με τις εν λόγω φαρμακευτικές, δημιουργώντας εναλλακτικά σχέδια, στην περίπτωση που απαιτούνται προσαρμογές στο εμβόλιο.

Ο ΕΜΑ επίσης ανέφερε, όπως έγινε γνωστό τις προηγούμενες ημέρες, ότι ένας συνδυασμός των εμβολίων mRNA (όπως τα BioNTech/Pfizer, Moderna, Curevac) και των εμβολίων ιικού φορέα (όπως AstraZeneca/Johnson & Johnson) είναι πιο αποδοτικός.

Για το χρόνο πραγματοποίησης της ενισχυτικής δόσης, ο ΕΜΑ συστήνει «κατά προτίμηση» τη χορήγησή τους μετά από έξι μήνες. Ωστόσο, τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής καταδεικνύουν ότι η χορήγηση είναι ασφαλής τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την πραγματοποίησης του πρώτου εμβολιασμού.

Παιδιά 5-11 ετών

Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο ΕΜΑ για εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών είναι «καθησυχαστικά». Στις ΗΠΑ συγκεκριμένα, δεν έχει σημειωθεί καμία ανησυχητική περίπτωση σε μεγάλες εμβολιαστικές καμπάνιες.

Ο ΕΜΑ επεσήμανε ότι τα κρούσματα και οι νοσηλείες παιδιών μεταξύ 5-11 ετών έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Ο οργανισμός πρότεινε τον εμβολιασμό όλων των παιδιών σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, με προτεραιότητα σε όσα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Covid: Η χώρα που έχει εμβολιάσει το 3% του πληθυσμού, αλλά κατέστρεψε 1 εκατ. δόσεις

Νέο mega εμβολιαστικό κέντρο στη Γλυφάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News