Κόσμος Τετάρτη 25/08/2021, 12:11
ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποίηση Μπουρλά: Πιθανή μία μετάλλαξη ανθεκτική στο εμβόλιο

Προειδοποίηση Μπουρλά: Πιθανή μία μετάλλαξη ανθεκτική στο εμβόλιο

Καμπανάκι από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά για τις μεταλλάξεις του νέου κορωνοϊού. Μιλώντας στο Fox News προειδοποίησε οτι είναι «πιθανό» να έχουμε κάποια στιγμή ένα νέο στέλεχος του ιού, που θα είναι ανθεκτικό απέναντι στα σημερινά εμβόλια κατά της Covid-19. Παράλληλα όμως είπε ότι η Pfizer έχει τη δυνατότητα μέσα σε διάστημα 95 ημερών από την ημέρα που θα εντοπιστεί μία τέτοια μετάλλαξη να έχει ένα εμβόλιο που θα την αντιμετωπίζει. 

«Κάθε φορά που ένα νέο στέλεχος εμφανίζεται στον κόσμο, οι επιστήμονές μας το βάζουν στο μικροσκόπιο. Και εξετάζουν κατά πόσον αυτό μπορεί να ξεφύγει από την προστασία που παρέχει το εμβόλιό μας» σημείωσε. «Δεν έχουμε βρει ένα τέτοιο στέλεχος μέχρι στιγμής. Αλλά πιστεύουμε ότι είναι πιθανό να εμφανιστεί κάποια μέρα» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Θέλησε όμως παράλληλα να καθησυχάσει. «Έχουμε αναπτύξει μία διαδικασία, με βάση την οποία μέσα σε 95 ημέρες από τη στιγμή που θα εντοπίσουμε ένα στέλεχος ως στέλεχος που προκαλεί ανησυχία, θα έχουμε έτοιμο ένα εμβόλιο “κομμένο και ραμμένο” στα μέτρα του» είπε. 

Σημειώνεται ότι αμερικανική μελέτη έδειξε ότι η αποτελεσματικότητα πρόληψης της μόλυνσης, που παρέχουν τα εμβόλια mRNA (Pfizer, Moderna) έχει μειωθεί στο 66% από πάνω από 90% από τότε που έγινε κυρίαρχη η μετάλλαξη Δέλτα. Ωστόσο παραμένουν άκρως αποτελεσματικά έναντι της σοβαρής νόσησης και του θανάτου. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News