Κόσμος Πέμπτη 10/12/2020, 15:18
ΚΟΣΜΟΣ

HΠΑ: Ημερήσιο ρεκόρ θανάτων εν αναμονή του εμβολίου

HΠΑ: Ημερήσιο ρεκόρ θανάτων εν αναμονή του εμβολίου

Λίγα 24ωρα πριν από την αναμενόμενη έγκριση της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων για το εμβόλιο Covid-19, που θα σημάνει και την εκκίνηση της διαδικασίας εμβολιασμού στις ΗΠΑ, ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό ξεπέρασε για πρώτη φορά το φράγμα των 3.000, ξεπερνώντας τις ζωές που χάθηκαν κατά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες 3.253 θανάτους, με το σύνολο από την έναρξη της πανδημίας στους 289.740 και με τους ασθενείς στα αμερικανικά νοσοκομεία να ανέρχονται σε επίπεδα-ρεκόρ, ξεπερνώντας το φράγμα των 100.000.

Η έλευση του εμβολίου θα βοηθούσε στην ανάσχεση της νόσου, θωρακίζοντας τους εργαζομένους στον κλάδο της Υγείας, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού. Σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ, ο εμβολιασμός θα μπορούσε να αρχίσει από την Κυριακή, αν και πιθανότερη ημερομηνία είναι η αρχή της επόμενης εβδομάδας.

Ανεξάρτητο πάνελ επιστημόνων επρόκειτο να αποφασίσει σήμερα εάν θα συστήσει το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech για έγκριση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων(FDA). Το «πράσινο φως» από την FDA θα μπορούσε να έλθει την Παρασκευή ή Σάββατο, ανοίγοντας το δρόμο για την έναρξη των εμβολιασμών Κυριακή ή Δευτέρα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο Fox News ο Μονσέφ Σλάουι, επικεφαλής σύμβουλος του Operation Warp.

Aκολουθεί, με μία εβδομάδα διαφορά, το εμβόλιο που αναπτύσσει η Moderna, η οποία βρίσκεται σε αναμονή για την έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές. Παρ’ όλα αυτά, θα χρειασθεί να περάσουν αρκετοί μήνες μέχρις ότου επιτευχθεί εμβολιασμός σε ευρεία κλίμακα.

Στο μεταξύ, τα νοσοκομεία βρίσκονται σε κατάσταση ασφυξίας, έχοντας σχεδόν εξαντλήσει τη δυναμικότητα κλινών ΜΕΘ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News