Κόσμος Τρίτη 8/12/2020, 07:25
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Πρώτα η Αμερική» και στο εμβόλιο

Τραμπ: «Πρώτα η Αμερική» και στο εμβόλιο

Eκτελεστικό διάταγμα, που θα διασφαλίζει προτεραιότητα της Αμερικής στον εμβολιασμό αναμένεται να υπογράψει σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

‘Οπως μεταδίδει το CNBC, το διάταγμα που προωθεί ο Τραμπ είναι σχεδιασμένο να διασφαλίζει ότι οι προσπάθειες των ΗΠΑ να βοηθήσουν άλλες χώρες στον εμβολιασμό του πληθυσμού τους κατά της Covid-19 θα έπονται των εμβολιασμών στην Αμερική.

Σε τηλεφώνημα προς δημοσιογράφους το απόγευμα της Δευτέρας, αξιωματούχος της κυβέρνησης περιέγραψε το διάταγμα ως «επιβεβαίωση της δέσμευσης του Αμερικανού προέδρου στο δόγμα Πρώτα η Αμερική». Παράλληλα, το διάταγμα ζητεί από κυβερνητικούς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων το υπουργείο Εξωτερικών και την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ να συνεργασθούν και να βοηθήσουν τους διεθνείς εταίρους στην προμήθεια εμβολίων.

Η κυβέρνηση του Τραμπ είναι βέβαιη ότι θα είναι διαθέσιμες επαρκείς ποσότητες εμβολίων για να εμβολιασθούν όλοι όσοι το επιθυμούν προτού ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2021, ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους.

Ο Τραμπ, που έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις για τον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία του νέου κορωνοϊού -οι ΗΠΑ θρηνούν ως εδώ 283.621 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό- επιδιώκει να πιστωθεί προσωπικά την ταχεία ανάπτυξη και διανομή εμβολίων στη χώρα του.

Δεν είναι σαφές το γιατί χρειαζόταν εκτελεστικό διάταγμα για να εξασφαλιστεί η διανομή επαρκών ποσοτήτων εγκεκριμένων εμβολίων στις ΗΠΑ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News