Κόσμος Τετάρτη 9/12/2020, 19:50
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Ποιο είναι το πλεονέκτημα του εμβολίου της AstraZeneca

Ποιο είναι το πλεονέκτημα του εμβολίου της AstraZeneca

«Διακριτικό συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων εμβολίων βλέπει σε αυτό της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης ο αρχισυντάκτης της ιατρικής επιθεώρησης The Lancet. 

Αυτό το σχόλιο του Δρ Ρίτσαρντ Χόρτον λαμβάνει χώρα μία ημέρα αφότου το περιοδικό δημοσίευσε μία μελέτη που δείχνει ότι το υποψήφιο εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι το εν λόγω εμβόλιο μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης του Covid-19, καθώς και στην πρόληψη της ασθένειας και στην αποφυγή των θανάτων. «Το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca είναι αυτή τη στιγμή το μόνο που μπορεί να δημιουργήσει ανοσία στον πλανήτη με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, πιο γρήγορα από κάθε άλλο εμβόλιο που έχουμε», ανέφερε ο Χόρτον σε δηλώσεις του στο CNBC. Εξήγησε ότι είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε για την ανοσία του εμβολίου σε παγκόσμια κλίμακα, «επειδή εάν επιτύχουμε ανοσία σε μία χώρα, υπάρχει ο κίνδυνος επανεισαγωγής του ιού από μία άλλη χώρα που δεν είναι προστατευμένη». Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε, όπως είπε, ένα εμβόλιο που να μπορεί να διανεμηθεί στις χώρες μεσαίου εισοδήματος. Προσέθεσε δε, ότι «δεν είναι πρακτικό» να ξεκινήσουμε μία εκστρατεία εμβολιασμού με ένα εμβόλιο που χρειάζεται αποθήκευση σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου, αναφερόμενος προφανώς στο εμβόλιο της Pfizer-BioNTech.

Σημειώνεται ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης-AstraZeneca μπορεί να αποθηκευθεί σε κανονική θερμοκρασία ψυγείου, ενώ παράλληλα είναι φθηνότερο από τα υπόλοιπα, με ένα κόστος που υπολογίζεται γύρω στα 4 δολάρια η δόση. Το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech κοστίζει γύρω στα 20 δολάρια η δόση, ενώ της Moderna γύρω στα 32 έως 37 η δόση και της Johnson & Johnson κοντά στα 10 δολάρια η δόση.

Το εμβόλιο Οξφόρδης-ΑstraZeneca δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές του πλανήτη. Η μελέτη του περιοδικού Lancet αποδεικνύει ότι το εμβόλιο είχε αποτελεσματικότητα 62% σε όσους συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές και έλαβαν και τις δύο δόσεις. Η αποτελεσματικότητα έφθασε το 90% σε όσους πήραν μισή δόση αρχικά και εν συνεχεία πλήρη δόση. Οταν ερωτήθηκε γιατί το εν λόγω εμβόλιο αποδείχθηκε 90% με αυτή τη δοσολογία, ο Χόρτον απάντηση ως εξής: «Αυτό είναι το ερώτημα των 100 εκατ.δολαρίων». 

«Αυτό ήταν απρογραμμάτιστο και απροσδόκητο, αλλά μπορεί να είναι ένα πολύ σημαντικό εύρημα. Είναι πιθανό, και αυτή είναι ίσως η πιο πιθανή εξήγηση, ότι με μια χαμηλή δόση του εμβολίου από νωρίς, το σώμα δεν δημιουργεί ανοσία ενάντια στον φορέα επειδή αυτό είναι ένα εμβόλιο που χορηγείται από ιό φορέα».

Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ένας εμβολιασμός ιικού φορέα που βασίζεται σε μια εξασθενημένη έκδοση ενός ιού κοινού κρυολογήματος που προκαλεί λοιμώξεις στους χιμπατζήδες. Έχει σχεδιαστεί για να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα για να επιτεθεί στον κορωνοϊό, γνωστό ως SARS-CoV-2, εάν αργότερα μολύνει το σώμα. «Και όταν πάρεις τη δεύτερη δόση, το σώμα δεν αντιδρά τόσο έντονα απέναντι στον φορέα και κατά συνέπεια το εμβόλιο είναι πιο αποτελεσματικό στην προστασία κατά του Covid-19», εξηγεί ο Χόρτον. Προσέθεσε ότι μπορεί να χρειαστεί μία ακόμη κλινική δοκιμή για να κατανοηθεί καλύτερα αυτό το απρόσμενο αποτέλεσμα. 

Πηγή: CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News