Κόσμος Τρίτη 26/10/2021, 21:27
ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν: Εγκαίνια του νέου Μουσείου στη μνήμη Ζολά και Ντρέιφους

Μακρόν: Εγκαίνια του νέου Μουσείου στη μνήμη Ζολά και Ντρέιφους

«Μην ξεχνάτε τίποτα από τις περασμένες μάχες, επειδή μας λένε ότι ο κόσμος στον οποίο ζούμε, όπως είναι η χώρα μας, όπως η Δημοκρατία μας, δεν είναι δεδομένος» δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν εγκαινιάζοντας σήμερα ένα μουσείο αφιερωμένο στην υπόθεση Ντρέιφους, στο σπίτι του Εμίλ Ζολά στο Μεντάν.

Αυτός ο χώρος, που θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό την Πέμπτη, έχει ως στόχο να διαιωνίσει τη μνήμη του διάσημου Γάλλου συγγραφέα Εμίλ Ζολά και του Άλφρεντ Ντρέιφους, του θύματος μιας δικαστικής και αντισημιτικής συνωμοσίας το 1894. Ο λοχαγός Ντρέιφους αποκαταστάθηκε τελικά το 1906.

«Εσείς μας υπενθυμίζετε πόσο σημαντική ήταν αυτή η τόσο ιδιαίτερη μοίρα του ανθρώπου αυτού ο οποίος υπέστη τα χειρότερα, τον εξευτελισμό, τη σιωπή, την απομόνωση. Τίποτα δεν θα διορθώσει αυτούς τους εξευτελισμούς, αλλά ας μην τους χειροτερεύουμε επιτρέποντας να ξεχαστούν ή να επαναληφθούν» είπε ο Γάλλος πρόεδρος απευθυνόμενος στους απογόνους του Ντρέιφους και του Ζολά.

Συνοδευόμενος από τον πρώην πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς και τον Μεγάλο Ραβίνο της Γαλλίας Χαΐμ Κορσιά, ο Μακρόν περιηγήθηκε στο μουσείο που περιλαμβάνει περισσότερα από 500 έγγραφα της «Υπόθεσης». Μεταξύ αυτών είναι και ένα πανομοιότυπο αντίγραφο του διαβόητου μπορντερό με το οποίο ενοχοποιήθηκε ο Ντρέιφους. Υπάρχουν επίσης πολλές αντισημιτικές και προσβλητικές αφίσες για τον Εμίλ Ζολά, τον συγγραφέα του περίφημου «Κατηγορώ».

Ο Ζολά «ανέλαβε τρελό ρίσκο» δίνοντας μια μάχη «κατ’ εξοχήν για τη δημοκρατία», πρόσθεσε ο Μακρόν.

Το μουσείο στεγάζεται σε μια πτέρυγα της Οικίας Ζολά, μιας μαγευτικής έπαυλης που αγόρασε ο συγγραφέας το 1878 και όπου έγραψε πολλά από τα σημαντικότερα έργα του.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News