Κόσμος Κυριακή 17/10/2021, 10:21
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Στην τελική ευθεία για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Γερμανία: Στην τελική ευθεία για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Πολύ κοντά στην έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων με Πράσινους και Ελεύθερους Δημοκράτες βρίσκονται οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Όλαφ Σολτς με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού τρεις εβδομάδες μετά τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου. 

Σήμερα οι Πράσινοι της Γερμανίας συνεδριάζουν προκειμένου να δώσουν και επισήμως το πράσινο φως στις διαπραγματεύσεις. Στη διαδικασία έχουν δικαίωμα ψήφου 99 αντιπρόσωποι της παράταξης, αν και δεν είναι ακόμα σαφές πόσοι θα συμμετάσχουν τελικά. 

Το SPD, το οποίο αναδείχθηκε πρώτο κόμμα, διεξάγει επί του παρόντος ανεπίσημες συνομιλίες με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες. Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο συμμετείχε ως ήσσων εταίρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) στην απερχόμενη κυβέρνηση.

Πώς θα μοιραστούν τα υπουργεία

Όπως έχει μεταδώσει η Deutsche Welle η πιο σκληρή μάχη θα γίνει για το υπουργείο Οικονομικών. Οι Φιλελεύθεροι θέλουν το υπουργείο για να υλοποιήσουν τις προεκλογικές υποσχέσεις τους περί φοροαπαλλαγών, αλλά και να διασφαλίσουν παράλληλα ότι η Γερμανία θα επιστρέψει σε καθεστώς δημοσιονομικής πειθαρχίας, τηρώντας το «φρένο του χρέους» που προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας. Ο Όλαφ Σολτς επιμένει ότι «δεν βγαίνει ο λογαριασμός» για όποιον θέλει να μειώσει τον δανεισμό και τους φόρους ταυτόχρονα, αλλά δεν φαίνεται να έχει αντίρρηση για έναν Φιλελεύθερο στο υπουργείο Οικονομικών. Σε αυτή την περίπτωση επικρατέστερος είναι ο πρόεδρος του FDP Κρίστιαν Λίντνερ. Θεωρείται βέβαιο ότι, αν αναλάβει το συγκεκριμένο υπουργείο, θα επαναφέρει το θέμα της μείωσης του χρέους στην Ευρωζώνη με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αν οι Φιλελεύθεροι εξασφαλίσουν και το υπουργείο Άμυνας, μάλλον τη θέση της υπουργού θα αναλάβει η Μαρί Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν, πρώην δήμαρχο του Ντίσελντορφ και γνωστή «φίλη της Ελλάδας». Η Μαρί Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν κάνει διακοπές επί 30 χρόνια στην Ελλάδα, συνήθως με μηχανή μεγάλου κυβισμού. Αξέχαστο της έχει μείνει το καλοκαίρι του 2015, όταν η γερμανική Βουλή είχε συγκληθεί εκτάκτως για να εγκρίνει το νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά η ίδια παρά λίγο να χάσει την ψηφοφορία, καθώς είχε απομονωθεί με τη μηχανή της στους Αρκιούς και χρειάστηκε αρκετές ημέρες για να επιστρέψει στο Βερολίνο. 

Πάντως, υποψηφιότητα για το υπουργείο Άμυνας βάζει και ο γενικός γραμματέας του SPD Λαρς Κλίνγκμπαϊλ. Προέρχεται από οικογένεια στρατιωτικών, ο ίδιος δεν έχει υπηρετήσει στον στρατό, αλλά αυτό δεν θεωρείται πρόβλημα, καθώς η Γερμανία έχει καταργήσει την υποχρεωτική θητεία.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News