Κόσμος Σάββατο 16/10/2021, 06:50
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Τρομοκρατική ενέργεια η δολοφονία του βουλευτή Έιμες

Βρετανία: Τρομοκρατική ενέργεια η δολοφονία του βουλευτή Έιμες

Η επίθεση με μαχαίρι στο Έσεξ η οποία στοίχισε χθες Παρασκευή τη ζωή του βουλευτή των Συντηρητικών Ντέιβιντ Έιμες αντιμετωπίζεται πλέον ως τρομοκρατική ενέργεια από τη βρετανική αστυνομία. 

«Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι το κίνητρο δυνητικά συνδέεται με τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό», αναφέρει δελτίο Τύπου της αστυνομίας που δημοσιοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. 

Τι γνωρίζουμε για τον δράστη

Η αστυνομία έχει συλλάβει έναν 25χρονο για τη δολοφονία του 69χρονου πολιτικού σε Εκκλησία των Μεθοδιστών και δεν αναζητεί άλλον σχετικά με τη δολοφονία. Σύμφωνα με το BBC, που επικαλείται αστυνομικές πηγές πρόκειται για Βρετανό υπήκοο, σομαλικής καταγωγής. Πιστεύεται ότι έδρασε μόνος του. Ωστόσο έρευνα διεξάγει και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία. 

Δεύτερη δολοφονία βουλευτή σε 6 χρόνια

Ο Σερ Ντέιβιντ Έιμες ήταν βουλευτής από το 1983, παντρεμένος με 5 παιδιά. Είναι ο δεύτερος εν ενεργία βουλευτής που δολοφονείται την τελευταία 5ετία μετά την Τζο Κοξ των Εργατικών, το 2016.

Βρετανία: Τρομοκρατική ενέργεια η δολοφονία του βουλευτή Έιμες-1

Ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, τον περιέγραψε ως έναν από τους «πιο ευγενείς, καλούς ανθρώπους στην πολιτική». Για επίθεση στην ίδια την τρομοκρατία έκανε λόγο η υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ. 

Συλλυπητήριο μήνυμα από το ελληνικό ΥΠΕΞ

Τη βαθιά λύπη για την τραγική δολοφονία του Βρετανού βουλευτή εξέφρασε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι τέτοιες ειδεχθείς πράξεις δεν έχουν θέση στις κοινωνίες μας. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News