Κόσμος Παρασκευή 13/08/2021, 07:00
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: 6 νεκροί από τους πυροβολισμούς στο Πλίμουθ

Μεταξύ των θυμάτων και ένα παιδί

Βρετανία: 6 νεκροί από τους πυροβολισμούς στο Πλίμουθ

Έξι νεκροί, ανάμεσά τους ένα παιδί κάτω των δέκα ετών, καθώς και αρκετοί τραυματίες, είναι ο απολογισμός της επίθεσης ενόπλου χθες βράδυ στο Πλίμουθ, στη νοτιοδυτική Αγγλία. Σύμφωνα με την αστυνομία, που διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια, μεταξύ των νεκρών είναι και ο ίδιος ο δράστης. 

«Δύο άνδρες και δυο γυναίκες σκοτώθηκαν επιτόπου. Ακόμη ένας άνδρας, που θεωρούμε ότι ήταν ο δράστης της επίθεσης, επίσης σκοτώθηκε επιτόπου». Μια γυναίκα υπέκυψε λίγη ώρα μετά την μεταφορά της στο νοσοκομείο.

Λίγη ώρα μετά την επιβεβαίωση του απολογισμού των θυμάτων από την αστυνομία, ο Λουκ Πόλαρντ, βουλευτής των Εργατικών στην περιοχή ανέφερε μέσω Twitter πως ανάμεσα στα θύματα είναι «ένα παιδί μικρότερο των δέκα ετών».

«Δεν υπάρχουν λέξεις για αυτή τη φρίκη. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου και οι σκέψεις μου βρίσκονται στις οικογένειες» των θυμάτων» έγραψε ο Πόλαρντ. 

«Η αστυνομία θέλει να υπογραμμίσει ότι δεν πρόκειται για συμβάν τρομοκρατικής φύσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε. Σημειώνεται δε ότι δεν αναζητείται κανένα πρόσωπο που να συνδεόταν με το μακελειό. «Η έρευνα συνεχίζεται». 

Οι μαρτυρίες

Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, κάτοικοι άκουσαν δυνατούς κρότους και πυροβολισμούς προτού φθάσει στην περιοχή η αστυνομία.

Η Σάρον, αυτόπτης μάρτυρας η οποία δεν θέλησε να δώσει το επώνυμό της στο BBC, αφηγήθηκε πως αρχικά άκουσε κραυγές και κατόπιν πυροβολισμούς. Ο ένοπλος «έριξε την πόρτα ενός σπιτιού και άρχισε να πυροβολεί», είπε. «Βγήκε από το σπίτι συνεχίζοντας να πυροβολεί κόσμο στον δρόμο.»

Ο Ρόμπερτ Πίνκερτον, άλλος αυτόπτης μάρτυρας, είπε στο BBC ότι περπατούσε στον δρόμο όταν «έπεσε πάνω σ’ έναν οπλισμένο τύπο με τουφέκι ντυμένο στα μαύρα».

Για «σοκαριστικό» συμβάν έκανε λόγο η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, κάλεσε «τους πάντες να παραμείνουν ψύχραιμοι, να ακολουθούν τις συστάσεις της αστυνομίας και να επιτρέψουν στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών μας να κάνουν τη δουλειά τους».

Οι μαζικές δολοφονίες με τη χρήση πυροβόλων όπλων παραμένουν γενικά σπάνιες στη Βρετανία όπου οι περισσότεροι αστυνομικοί δεν οπλοφορούν. Η νοτιοδυτική Αγγλία, τουριστικός προορισμός, χαρακτηρίζεται μια από τις πιο ήσυχες περιοχές της χώρας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News