Κόσμος Τρίτη 8/12/2020, 16:20
ΚΟΣΜΟΣ

Πρόοδος στις συζητήσεις του Brexit

Πρόοδος στις συζητήσεις του Brexit

Σημαντική υποχώρηση στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει η βρετανική πλευρά, σε μία κίνηση που ενδεχομένως να ανοίξει το δρόμο για τη συμφωνία. Συγκεκριμένα, η βρετανική κυβέρνηση συμφώνησε να αποσύρει τα αμφιλεγόμενα άρθρα νομοσχεδίου που παραβίαζαν μέρη της συμφωνίας για το Brexit, ενώ συμφωνία υπάρχει και για τη Β. Ιρλανδία. 

Οι συνομιλίες για τους όρους που θα διέπουν τις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την 1η Ιανουαρίου έμοιαζαν να βρίσκονται σε αδιέξοδο, όμως η απόφαση του Λονδίνου να αποσύρει τα άρθρα του νομοσχεδίου για την εσωτερική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, επιλύοντας μία διαμάχη τριών μηνών, φαίνεται να διευκολύνει τις συζητήσεις για την εμπορική συμφωνία. 

Ο Μάικλ Γκόουβ, υπουργός Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοίνωσε την ύπαρξη συμφωνίας επί της αρχής για όλα τα θέματα σχετικά με τη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας. Αυτό σημαίνει, πρώτα από όλα, μία συμφωνία στο πώς θα εφαρμοστεί το πρωτόκολλο της Β. Ιρλανδίας, το οποίο θέτει τους κανόνες που θα διέπουν το εμπόριο μεταξύ Β. Ιρλανδίας και Μ. Βρετανίας από το 2021. 

Επίσης, ο Γκόουβ επιβεβαίωσε ότι το Λονδίνο εγκαταλείπει τα άρθρα του νομοσχεδίου για την εσωτερική αγορά που υπονόμευαν τη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας, καθώς και τα σχέδιά του να συμπεριλάβει τις σχετικές προβλέψεις στο επερχόμενο φορολογικό νομοσχέδιο. 

Πάντως, οι συζητήσεις για την εμπορική συμφωνία Ε.Ε.-Βρετανίας συνεχίζονται. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS