Κόσμος Κυριακή 6/12/2020, 13:27
ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Ο χρόνος λιγοστεύει, οι διαφωνίες παραμένουν

Brexit: Ο χρόνος λιγοστεύει, οι διαφωνίες παραμένουν

Ο χρόνος για το οριστικό «διαζύγιο» του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη αρχίσει να μετράει αντίστροφα. Και παρότι απομένουν λίγες εβδομάδες πριν από την οριστική έξοδο, οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές παραμένουν.

«Νομίζω ότι διανύουμε τις τελευταίες ημέρες στη διάρκεια των οποίων έχουμε τη δυνατότητα να αποφασίσουμε εάν μπορεί να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών», ανέφερε ο Βρετανός υπουργός Γεωργίας, Τζορτζ Γιούστις, στην τηλεόραση του BBC.

«Εάν αναθερμανθούν οι σχέσεις και υπάρξει πραγματική πρόοδος και το μόνο που θα απομένει είναι να ξεκαθαρισθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες, τότε θα υπάρξει και διάθεση για να βρεθεί και περισσότερος χρόνος, υπάρχει πάντα η δυνατότητα παράτασης», πρόσθεσε ο κ. Γιούστις.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία έδωσαν το πράσινο φως στους διαπραγματευτές Βρετανίας και Ε.Ε. να επανέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών, σε μια ύστατη προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους μετά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, Τζόνσον και  φον ντερ Λάιεν ανέφεραν πως το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί συμφωνία είναι πιθανό, εάν οι διαφωνίες στα τρία ακανθώδη ζητήματα, της διακυβέρνησης, της αλιείας και των όρων ανταγωνισμού, δεν επιλυθούν.

«Είναι η τελευταία ρίψη των ζαριών», ανέφερε μια βρετανική πηγή, προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά του, ο διαπραγματευτής για το Brexit της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε πως οι σημερινές συνομιλίες με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Φροστ θα δείξουν εάν μια νέα εμπορική συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί.

Εάν δεν επιτεχθεί συμφωνία για τις σχέσεις που διέπουν συναλλαγές προϊόντων, συνολικού ύψους 1 τρισ. δολαρίων ετησίως, τότε εγκυμονεί ο κίνδυνος ενός άτακτου Brexit. Προς το παρόν όμως δεν φαίνεται σαφές εάν έστω και ένα ή και τα δύο στρατόπεδα εμφανίζεται πρόθυμο να προχωρήσει σε συμβιβασμούς, που θα επιτρέψουν τη γεφύρωση των διαφορών μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC, Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News