Κόσμος Τρίτη 6/10/2020, 17:48
ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Η Ευρώπη αποφασισμένη να παραμείνει στο τραπέζι των συνομιλιών

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ευρώπη εμφανίζεται αποφασισμένη να παραμείνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία έως και τα μέσα Νοεμβρίου, ώστε να αποφύγει το καταστροφικό σενάριο ενός Brexit χωρίς συμφωνία με την εκπνοή της μεταβατικής περιόδου, στα τέλη Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρει το Reuters σε αποκλειστικό του δημοσίευμα, οι δύο πλευρές έχουν σημειώσει πρόοδο στις συνομιλίες, παρά την αντίθετη εντύπωση και βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για αμοιβαία δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισης για τους πολίτες τους μετά το Brexit. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ακόμη ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί.

Ο γύρος συνομιλιών της προηγούμενης εβδομάδας είχε καταλήξει χωρίς αποτέλεσμα, με τις διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών να εστιάζονται σε τρία σημεία: Δικαιώματα αλιείας, εγγυήσεις για δίκαιο ανταγωνισμό και τρόπους διευθέτησης μελλοντικών αντιπαραθέσεων. Παρ’ όλα αυτά, οι προοπτικές άρσης του αδιεξόδου διαφαίνονται καλύτερες, σημειώνει το Reuters.

«Φαίνεται πως ερχόμαστε πιο κοντά σε μια συμφωνία, παρότι η δημόσια ρητορική περί μη-συμφωνίας καταδεικνύει το αντίθετο», ανέφερε στο Reuters μία εκ των δύο πηγών.

Ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας αρχίζει αύριο στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τις πηγές, η Βρετανία κατέθεσε ικανοποιητικές προτάσεις σε εννέα από τους δέκα τομείς που σχετίζονται με την προστασία των αμοιβαίων δικαιωμάτων κοινωνικής ασφάλειας για πολίτες που μετακινούνται μεταξύ Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν αποζημιώσεις σε περιπτώσεις ατυχημάτων εργασίας, ενώ θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για ένα κοινό κείμενο.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News