Κόσμος Σάββατο 5/12/2020, 11:58
ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Το κρίσιμο τηλεφώνημα και η μάχη με το χρόνο

Brexit: Το κρίσιμο τηλεφώνημα και η μάχη με το χρόνο

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, με τις δύο πλευρές να δίνουν μάχη με το χρόνο, καθώς στα τέλη Δεκεμβρίου εκπνέει η περίοδος χάριτος στο οριστικό «διαζύγιο» του Ηνωμένου Βασιλείου με το υπόλοιπο μπλοκ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον θα έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπου θα προσπαθήσουν να άρουν το αδιέξοδο στις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.

Οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών «πάγωσαν» χθες τις συνομιλίες, απευθύνοντας έκκληση στους ηγέτες να πασχίσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές και να καταλήξουν σε συμφωνία. Οι έως τώρα διαπραγματεύσεις δεν στάθηκαν ικανές να βρεθεί κοινή γραμμή στα θέματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές.

Η Βρετανία αποχώρησε από τήν Ε.Ε. στις 31 Ιανουαρίου, όμως οι κανονισμοί που διέπουν το εμπόριο, ταξιδιωτικές μετακινήσεις και επιχειρείν παραμένουν αμετάβλητοι κατά τη μεταβατική περίοδο που εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου. Από την 1η Ιανουαρίου και με ή χωρίς συμφωνία ανατέλλει μια νέα περίοδος στις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε.

«Διατηρούμε την ψυχραιμία μας και εάν υπάρχει πράγματι τρόπος(να γεφυρωθούν οι διαφορές) τότε θα τον εξετάσουμε», δήλωσε ο επικεφαλής των ευρωπαϊκής διαπραγματευτικής ομάδας για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ.

Πηγές και από τις δύο πλευρές αναφέρουν στο Reuters ότι το αδιέξοδο έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των απαιτήσεων της Γαλλίας για τα δικαιώματα αλιείας στα βρετανικά ύδατα.

Το γεγονός ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει αποχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων συντηρεί τις ελπίδες για επίτευξη μιας συμφωνίας που θα διέπει εμπορικές συναλλαγές αγαθών, ύψους 1 τρισ. δολαρίων ετησίως, ώστε να αποφευχθεί ένα άτακτο Brexit.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News