Κόσμος Πέμπτη 3/12/2020, 10:43
ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Γιατί η Γαλλία απειλεί με βέτο στη συμφωνία

Brexit: Γιατί η Γαλλία απειλεί με βέτο στη συμφωνία

Εάν δεν της αρέσουν οι όροι, θα ασκήσει βέτο. Το μήνυμα αυτό έστειλε η Γαλλία σχετικά με την εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Βρετανίας, γεγονός που εντείνει τις πιέσεις στη διαπραγματευτική ομάδα του Μισέλ Μπαρνιέ να μην δεχθεί περαιτέρω υποχωρήσεις. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Bloomberg το Παρίσι δια του εκπροσώπου του στις Βρυξέλλες ξεκαθάρισε πως στόχος δεν μπορεί να απλώς να ικανοποιηθεί η βρετανική πλευρά για να αποφευχθεί το no deal. Διεμήνυσε μάλιστα στον Μισέλ Μπαρνιέ ότι θα φαινόταν πολύ άσχημο να καταλήξει σε μία συμφωνία, μόνο και μόνο για να τη δει τελικά να απορρίπτεται από τους 27 ηγέτες της Ε.Ε.

Ύστερα από εννέα μήνες πυρετωδών διαβουλεύσεων οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών έχουν φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο και εκφράζονται ελπίδες ότι μία συμφωνία θα μπορούσε να κλείσει μέσα στις επόμενες ημέρες. Προϋπόθεση ωστόσο είναι να γίνουν «μη βολικοί» συμβιβασμοί τόσο από το Λονδίνο όσο και από τα 27 κράτη- μέλη της κοινότητας. 

Η Γαλλία φαίνεται να είναι η χώρα που ηγείται της προσπάθειας να μπει ένα «φρένο» στους σχεδιασμούς, αφού δεν θέλει σε καμία περίπτωση να σταλεί το μήνυμα πως ένα κράτος που εγκαταλείπει την Ε.Ε. μπορεί να αποδεσμευθεί από τις υποχρεώσεις που φέρει η συμμετοχή, αλλά και να διατηρήσει ισχυρά προνόμια. Θέλει επίσης να διασφαλίσει την πρόσβαση των αλιέων της στα βρετανικά ύδατα, αλλά και να διασφαλίσει ότι θα υπάρξουν ρήτρες ώστε οι βρετανικές επιχειρήσεις να μην έχουν αθέμιτα πλεονεκτήματα έναντι των ευρωπαϊκών. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS