Κόσμος Κυριακή 12/09/2021, 07:29
ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Αρχίζουν πάλι οι εμπορικές πτήσεις από την Καμπούλ

Αφγανιστάν: Αρχίζουν πάλι οι εμπορικές πτήσεις από την Καμπούλ

Περίπου έναν μήνα μετά τη διακοπή τους την 15η Αυγούστου οι εμπορικές πτήσεις από την Καμπούλ αρχίζουν ξανά. Το πρώτο βήμα θα κάνει η πακιστανική εθνική εταιρεία PIA η οποία από αύριο, Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιεί και πάλι το δρομολόγιο από το Ισλαμαμπάντ έως την αφγανική πρωτεύουσα. 

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του πακιστανικού αερομεταφορέα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) η εταιρεία έχει ήδη λάβει πολλά αιτήματα από ανθρωπιστικές μη κυβερνητικές οργανώσεις και δημοσιογράφους, που επιθυμούν να μεταβούν στην Καμπούλ. 

Υπενθυμίζεται ότι μετά την κατάληψη της εξουσίας από το Ταλιμπάν οι πτήσεις αφορούσαν την απομάκρυνση ξένων και Αφγανών πολιτών. Την περασμένη Πέμπτη μία διεθνής, μη εμπορική πτήση απογειώθηκε από την Καμπούλ με προορισμό το Κατάρ μεταφέροντας δεκάδες ξένους πολίτες. Ακολούθησε ακόμη μια την Παρασκευή με 158 επιβάτες, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών, Γερμανών, Καναδών, Γάλλων, Ολλανδών, Βέλγων και Μαυρικιανών. 

Συνολικά, πάνω από 123.000 άνθρωποι, κυρίως Αφγανοί, απομακρύνθηκαν από την χώρα στο πλαίσιο της επιχείρησης απομάκρυνσης ανθρώπων που κινδυνεύουν από τους Ταλιμπάν. Η όλη επιχείρηση κηλιδώθηκε στις 26 Αυγούστου από τρομοκρατική επίθεση με πάνω από 100 νεκρούς, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν (ΙΚΧ).

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπερασπίστηκε ξανά χθες την απόφασή του για την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.

«Θα μπορούσε να επανακάμψει η Αλ Κάιντα; Ναι, όμως θα σας πω ότι έχουν ήδη επιστρέψει, σε άλλες περιοχές», είπε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στο Σάνκσβιλ της Πενσιλβάνιας, σε μια από τις τελετές μνήμης των θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. «Ποια είναι η στρατηγική; Μήπως πρέπει να εισβάλουμε σε όλα τα μέρη όπου βρίσκεται η Αλ Κάιντα και να αφήσουμε στρατιώτες; Ας είμαστε σοβαροί», πρόσθεσε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά του κατήγγειλε την «φρικτή» αμερικανική αποχώρηση και την «ανικανότητα» του Τζο Μπάιντεν να διαχειριστεί το τέλος του μακροβιότερου πολέμου των ΗΠΑ.

Πηγή: AFP

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News