Κόσμος Τετάρτη 8/09/2021, 07:55
ΚΟΣΜΟΣ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν θα κριθεί για τις πράξεις της

Ανησυχία για ορισμένους υπουργούς

φωτ. EPA

Την «ανησυχία» του για τους διορισμούς ορισμένων υπουργών των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν εκφράζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας πάντως ότι είναι διατεθειμένο να κρίνει τη νέα αφγανική κυβέρνηση «για τις πράξεις της» και ειδικά για το εάν θα τηρήσει την υπόσχεση να αφεθούν οι ξένοι και ευάλωτοι Αφγανοί να φύγουν από τη χώρα.

«Καταγράφουμε ότι ο κατάλογος των ονομάτων που ανακοινώθηκε αποτελείται αποκλειστικά από μέλη των Ταλιμπάν ή στενούς συμμάχους τους και καμιά γυναίκα. Είμαστε επίσης ανήσυχοι για τους δεσμούς και το ιστορικό ορισμένων από τα πρόσωπα αυτά», ανέφερε στη Ντόχα εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Πάντως θα κρίνουμε τους Ταλιμπάν για τις πράξεις τους, όχι για τα λόγια τους», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Ουάσινγκτον περιμένει οι Ταλιμπάν να εγγυηθούν ότι «το έδαφος του Αφγανιστάν δεν θα χρησιμοποιηθεί για να απειληθούν άλλες χώρες» και να επιτρέψουν απρόσκοπτη «πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων για την υποστήριξη του αφγανικού λαού», κατά τον ίδιο εκπρόσωπο.

Υπενθυμίζεται ότι η σύνθεση της κυβέρνησης παρουσιάστηκε χθες. Πρωθυπουργός ορίστηκε ο Μοχάμαντ Χασάν Αχούντ, εκ των ιδρυτών των Ταλιμπάν, ενώ Νο 2 θα είναι ο Αμπντούλ Γκάνι Μπαράνταρ, ο οποίος και ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων με τις ξένες δυνάμεις. Τη μεγαλύτερη ανησυχία έχει προκαλέσει η επιλογή του υπουργού Εσωτερικών.  Πρόκειται για τον Σιρατζουντίν Χακάνι, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί διεθνής τρομοκράτης από τις ΗΠΑ και βρίσκεται στις λίστες των καταζητούμενων του FBI.

Διαβάστε περισσότερα για τη νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν εδώ. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News