Κόσμος Δευτέρα 6/09/2021, 11:24
ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν και η τελευταία περιοχή αντίστασης στη χώρα

Σύντομα θα ανακοινωθεί η νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν

Αφγανιστάν: Υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν και η τελευταία περιοχή αντίστασης στη χώρα

Yπό τον πλήρη έλεγχό των Ταλιμπάν τέθηκε η κοιλάδα του Πανσίρ, που αποτελούσε τον τελευταίο θύλακα αντίστασης στο Αφγανιστάν. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ δήλωσε ότι η κοιλάνδα Πανσίρ, το τελευταίο προπύργιο του «εχθρού», καταλήφθηκε, εξηγώντας ότι το Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης «απάντησε αρνητικά» όταν οι ισλαμιστές αντάρτες προσπάθησαν να διαπραγματευθούν. Ο επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Αντίστασης Μασούντ δήλωσε ότι είναι ασφαλής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Μουτζάχιντ δεν υπήρξαν απώλειες μεταξύ των αμάχων στη διάρκεια των συγκρούσεων, ενώ επεσήμανε ότι η σύνδεση στο διαδίκτυο στην επαρχία Πανσίρ θα αποκατασταθεί «από σήμερα». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρώην αντιπρόεδρος του Αφγανιστάν Αμρουλάχ Σάλεχ, που είχε καταφύγει στην Πανσίρ και πολεμούσε εναντίον των Ταλιμπάν, διέφυγε στο Τατζικιστάν. Από την πλευρά του επικεφαλής του Μετώπου Μασούντ έγραψε στο Twitter ότι «είναι ασφαλής».

Σε ό,τι αφορά την νέα αφγανική κυβέρνηση ο Μουτζάχιντ δήλωσε ότι η σύνθεσή της θα ανακοινωθεί σύντομα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πότε, εξηγώντας ότι «μένουν κάποια τεχνικά ζητήματα», ενώ απέρριψε τις πληροφορίες ότι η ανακοίνωση καθυστερεί λόγω διαφωνιών. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα θα κάνει σύντομα δημόσια εμφάνιση.

Ο Μουτζάχιντ προειδοποίησε οποιονδήποτε προσπαθήσει να αντισταθεί στους Ταλιμπάν και ζήτησε από τα μέλη του αφγανικού στρατού να επιστρέψουν για να υπηρετήσουν στις νέες υπηρεσίες ασφαλείας. «Το Ισλαμικό Εμιράτο είναι πολύ ευαίσθητο στο θέμα των εξεγέρσεων. Οποιοσδήποτε προσπαθήσει να προκαλέσει εξέγερση θα παταχθεί σκληρά», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας που σχηματίστηκαν τα προηγούμενα 20 χρόνια θα κληθούν να επανενταχθούν στις δυνάμεις ασφαλείας στο πλευρό των Ταλιμπάν», επισήμανε. «Με αυτή τη νίκη και τις τελευταίες προσπάθειες, η χώρα μας πλέον βγήκε εντελώς από τη δίνη του πολέμου και ο λαός μας μπορεί να έχει μια χαρούμενη ζωή με ειρήνη σε όλη τη χώρα», είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα με ανάρτησή του στο Twitter ο Μουτζάχιντ.

Εξάλλου είχε δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξουν αντίποινα εναντίον των κατοίκων της επαρχίας, που ανήκουν σε διαφορετική εθνότητα από τους παστούν Ταλιμπάν. «Είναι αδελφοί μας και θα συνεργαστούμε προς ένα κοινό σκοπό και την ευημερία της χώρας», είχε τονίσει. Η κοιλάδα του Πανσίρ, μια δυσπρόσιτη περιοχή στην καρδιά της οροσειράς Χίντου Κους που βρίσκεται 80 χιλιόμετρα βόρεια της Καμπούλ, ήταν ο τελευταίος θύλακας ένοπλης αντίστασης στους Ταλιμπάν, οι οποίοι κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν στις 15 Αυγούστου έπειτα από μια αστραπιαία προέλαση μετά την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων.

Το Πανσίρ είναι προπύργιο αντίστασης στους Ταλιμπάν για χρόνια ήταν η περιοχή του γνωστού αφγανού πολέμαρχου Άχμεντ Σαχ Μασούντ, που μεσουράνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, προτού δολοφονηθεί από την Αλ Κάιντα το 2001. Η επαρχία Πανσίρ δεν είχε καταληφθεί από το ισλαμιστικό κίνημα ούτε κατά την πρώτη περίοδο που αυτό κυβερνούσε το Αφγανιστάν (1996-2001).

Επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Αντίστασης είναι ο Άχμαντ Μασούντ, γιος του πολέμαρχου Μασούντ, καθώς και ο Αμρουλάχ Σάλεχ, μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που κατέρρευσε, μέγας εχθρός των Ταλιμπάν, που κατέφυγε στην κοιλάδα του Πανσίρ. Το Μέτωπο απάντησε στους Ταλιμπάν ότι εξακολουθεί να κρατά «στρατηγικές θέσεις» στην κοιλάδα, ενώ δεσμεύθηκε ότι «η μάχη εναντίον των Ταλιμπάν και των εταίρων τους θα συνεχιστεί».

Αρχικά είχαν υπάρξει συζητήσεις μεταξύ των Ταλιμπάν και του Μετώπου, με τις δύο πλευρές να δηλώνουν ότι επιθυμούν να αποφύγουν τις συγκρούσεις. Ωστόσο δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κάποιο συμβιβασμό. Στη διάρκεια της νύκτας το Μέτωπο πρότεινε να κηρυχθεί εκεχειρία, αφού υπέστη σοβαρές απώλειες στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι «πρότεινε στους Ταλιμπάν να σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους στο Πανσίρ (…) και να αποσύρουν τις δυνάμεις τους. Σε ανταπόδοση, ζητήσαμε από τα στρατεύματά μας να απέχουν από οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια».

Το ΕΜΑ ανέφερε χθες μέσω Twitter ότι ο εκπρόσωπός του Φαχίμ Ντάστι – διάσημος αφγανός δημοσιογράφος – και ο στρατηγός Άμπντουλ Ουντόντ Ζάρα σκοτώθηκαν στις μάχες των τελευταίων ημερών.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News