Κόσμος Παρασκευή 27/08/2021, 10:55
ΚΟΣΜΟΣ

O κορωνοϊός αυξάνει δραστικά τον κίνδυνο σοβαρής θρόμβωσης

Κατά πολύ υψηλότερο το ρίσκο σε σχέση με τα εμβόλια

O κορωνοϊός αυξάνει δραστικά τον κίνδυνο σοβαρής θρόμβωσης

Ο κίνδυνος σπάνιας μορφής θρομβώσεων είναι αισθητά υψηλότερος για όσους έχουν μολυνθεί από την Covid-19 από εκείνους που έχουν εμβολιαστεί έναντι του νέου κορωνοϊού. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα, Παρασκευή, στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, της Ιατρικής Σχολής του Λονδίνου και άλλων βρετανικών πανεπιστημίων και νοσοκομείων. 

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, αφού έλαβε υπόψη δεδομένα περισσότερων από 29 εκατομμυρίων ανθρώπων, που είχαν κάνει την πρώτη δόση είτε του εμβολίου της AstraZeneca/Οξφόρδης είτε εκείνου των Pfizer/BioNTech. Σημειώνεται ότι οι ερευνητές δεν είχαν καμία σχέση με την επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης που ανέπτυξε το εμβόλιο κατά της Covid. 

Οι επιστήμονες κοίταξαν τα ποσοστά θρομβοεμβολικών επεισοδίων και θρομβοκυτοπενίας. Τέτοιου είδους περιστατικά έχουν συνδεθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca. 

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι 107 στα 10 εκατομμύρια ανθρώπους θα χρειαζόταν να νοσηλευθούν ή θα πέθαιναν από τέτοια περιστατικά μέσα σε 28 ημέρες αό τη χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου AsrtraZeneca. Ο αριθμός εκτινάσσεται στους 934 ανθρώπους ανά 10 εκατομμύρια που έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον νέο κορωνοϊό. 

Μέσα στις 28 ημέρες από την πρώτη δόση του εμβολίου 66 άνθρωποι ανά 10 εκατομμύρια νοσηλεύθηκαν ή πέθαναν από περιπτώσεις σπάνιας θρόμβωσης, έναντι 12.164 ανά 10 εκατομμύρια που είχαν διαγνωσθεί με Covid-19. 

143 άνθρωποι ανά 10 εκατομμύρια νοσηλεύθηκαν ή πέθαναν από ισχαιμικό επεισόδιο μέσα στις 28 ημέρες από την πρώτη δόση του εμβολίου Pfizer/BioNTech έναντι 1.699 που είχαν διαγνωσθεί θετικοί στον νέο κορωνοϊό. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News