Κόσμος Παρασκευή 20/08/2021, 18:51
ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα: Ποιοι εμβολιασμένοι είναι πιο προστατευμένοι από τη μετάλλαξη Δέλτα

Έρευνα: Ποιοι εμβολιασμένοι είναι πιο προστατευμένοι από τη μετάλλαξη Δέλτα

Οι πλήρως εμβολιασμένοι, που είχαν στο παρελθόν κολλήσει κορωνοϊό, είναι η καλύτερα προστατευμένη πληθυσμιακή ομάδα έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, δείχνουν τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία. 

Η έρευνα επιβεβαίωσε τη διαπίστωση ότι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού προστατεύουν καλά έναντι της Δέλτα έπειτα από δύο δόσεις, αν και αυτά τα επίπεδα της προστασίας είναι ελαφρώς χαμηλότερα σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού. 

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, την εθνική στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας και το υπουργείο Υγείας, διαπίστωσε ότι δύο δόσεις του εμβολίου είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αποτραπεί η νόσος την οποία προκαλεί η μετάλλαξη Δέλτα. 

Η προστασία είναι υψηλότερη για εκείνους που έχουν ήδη κολλήσει κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι που κόλλησαν ενώ είναι εμβολιασμένοι έχουν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων. Ωστόσο, η επικεφαλής καθηγήτρια της έρευνας, Σάρα Γουόκερ, τόνισε ότι θα ήταν «εντελώς ανεύθυνο» να προσπαθήσει κάποιος να κολλήσει σκόπιμα κορωνοϊό αφότου έχει εμβολιαστεί πλήρως, καθώς υπάρχει μικρή περίπτωση να καταλήξει στο νοσοκομείο. 

Οι συντάκτες της έρευνας διαπίστωσαν ότι δύο εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση, το εμβόλιο της  Pfizer είναι κατά 93% αποτελεσματικό για εκείνους που είχαν προηγουμένως κολλήσει κορωνοϊό και 85% για εκείνους που δεν είχαν  νοσήσει. 

Αντίστοιχα, δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν κατά 88% αποτελεσματικό για εκείνους που είχαν νοσήσει και 68% για εκείνους που δεν είχαν νοσήσει. 

Έπειτα από τέσσερις μήνες, τα δύο εμβόλια παρουσιάζουν παρόμοια επίπεδα προστασίας έναντι της Δέλτα. Η προστασία του εμβολίου της Pfizer υποχωρεί σταδιακά μετά από αυτό το σημείο, ενώ της AstraZeneca παραμένει η ίδια. 

Οι ερευνητές αυτοί δεν εξέτασαν την ικανότητα των εμβολίων να προστατεύσουν έναντι της σοβαρής νόσου και της νοσηλείας. 

Πιο προστατευμένες οι μικρές ηλικίες 

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι η προστασία έναντι της μετάλλαξης Δέλτα ήταν σε γενικές γραμμές υψηλότερη ανάμεσα στις μικρότερες ηλικίες. 

Δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, το εμβόλιο της Pfizer ήταν κατά 90% αποτελεσματικό κατά της μόλυνσης για τους εμβολιασμένους ηλικίας από 18 έως 35 ετών, αλλά 77% αποτελεσματικό στην ηλικιακή ομάδα 35-64 ετών. 

Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι κατά 73% αποτελεσματικό στη νεότερη ηλικιακή ομάδα έπειτα από δυο εβδομάδες και κατά 54% αποτελεσματικό στους 35-64 ετών. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News