Κόσμος Πέμπτη 29/07/2021, 21:15
ΚΙΝΑ

Αυτό είναι το πιο γρήγορο τραίνο στον κόσμο (βίντεο)

Αυτό είναι το πιο γρήγορο τραίνο στον κόσμο (βίντεο)

Αναπτύσσει τελική ταχύτητα 600 χλμ την ώρα, χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνητική δύναμη και κάνει τη διαδρομή Πεκίνο-Σαγκάη σε 2,5 ώρες. 

Πρόκειται για το νέο τραίνο τύπου maglev, που κατασκευάσε μόνη της η Κίνα και το οποίο χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνητική δύναμη, που σημαίνει ότι η αμαξοστοιχία «κινείται» πάνω από τη γραμμή χωρίς να έχει επαφή με τις ράγες.

Το τραίνο έχει τη δυνατότητα να αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα τα 600 χλμ την ώρα, γεγονός που το καθιστά το πιο γρήγορο σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως ανακοίνωσαν κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας.

Η Κίνα χρησιμοποιεί την τεχνολογία της ηλεκτρομαγνητικής δύναμης για σχεδόν δύο δεκαετίες, αλλά σε πολύ περιορισμένη κλίμακα. Η Σαγκάη διαθέτει μια σύντομη γραμμή η οποία χρησιμοποιεί αυτή την τεχνολογία και συνδέει την πόλη με ένα από τα αεροδρόμιά της.

Με την ταχύτητα των 600 χλμ, το τραίνο θα μπορεί να κάνει τη διαδρομή Πεκίνο – Σαγκάη μέσα σε 2,5 μόλις ώρες, μία διαδρομή μεγαλύτερη των 1.000 χλμ. Συγκριτικά, τα τραίνα υψηλών ταχυτήτων την κάνουν 5,5 ώρες, ενώ αεροπορικών είναι τρεις ώρες.  

Πολλές χώρες, από την Ιαπωνία έως τη Γερμανία, προσπαθούν να δημιουργήσουν δίκτυα maglev, όμως το υψηλό κόστος και η ασυμβατότητα με την τρέχουσα υποδομή τροχιάς παραμένουν εμπόδια για την ταχεία ανάπτυξή τους.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από την ιστοσελίδα του World Economic Forum

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News