Κόσμος Πέμπτη 29/07/2021, 12:48
ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Στέλνει ακόμη έναν δισεκατομμυριούχο στη φυλακή

φωτ. Reuters

Οι ηγέτες της Κίνας χρειάζονται τον ιδιωτικό τομέα για να τους βοηθήσει να διατηρήσουν την οικονομική ανάπτυξη. Αλλά δεν θέλουν οι επιχειρηματίες να υπονομεύσουν την κυριαρχία του κόμματος στην κοινωνία. Υπό την ηγεσία του Σι Τζινπίνγκ η Κίνα έχει τιμωρήσει ή διαπομπεύσει μία σειρά από μεγιστάνες που θεωρήθηκε ότι ξεπερνούν τα όρια.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό του Σουν Νταγού, δισεκατομμυριούχου επικεφαλής μίας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στη χώρα, η οποία παράγει αγροτικά προϊόντα και επεξεργασμένα τρόφιμα.

0 67χρονος Σουν έχει επανειλημμένα ασκήσει κριτική στο Πεκίνο για θέματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν είχε φοβηθεί να θίξει δημοσίως αρκετά πολιτικά ευαίσθητα ζητήματα. 

Οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη και κρίθηκε ένοχος για «πρόκληση καυγάδων και προβλημάτων» – μία κατηγορία που βαρύνει συχνά τους ακτιβιστές στην Κίνα, όπως αναφέρει το BBC. Άλλες κατηγορίες εναντίον του αφορούν την παράνομη κατοχή καλλιεργήσιμης γης. Είχε συλληφθεί πέρυσι μαζί με 20 συγγενείς και συνεργάτες για μία διαμάχη που είχε με μία κρατικά ελεγχόμενη φάρμα. 

Ο Σουν φέρεται να έχει ισχυρούς δεσμούς με Κινέζους πολιτικούς αντιφρονούντες. Ήταν ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους στην Κίνα που είχαν κατηγορήσει ανοιχτά την κυβέρνηση για προσπάθεια απόκρυψης της επιδημίας γρίπης των χοίρων που είχε ξεσπάσει το 2019. 

Η λίστα των επιχειρηματιών που μπαίνουν στο στόχαστρο του Πεκίνου μεγαλώνει τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Τζακ Μα (Alibaba, Ant), που είχε εξαφανιστεί επί μήνες από τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές έπαιρναν μέτρα για να «κοντύνουν» την αυτοκρατορία του. 

Ο Σιάο Τζιάνουα, άλλοτε έμπιστος οικονομικός σύμβουλος στην κινεζική ελίτ, συνελήφθη σε ένα ξενοδοχείο πολυτελείας του Χονγκ Κονγκ το 2017. Ο Γε Τζιαμίνγκ, μεγιστάνας του πετρελαίου, τέθηκε υπό κράτηση όπως και ο Γου Σιαοχούι, του οποίου η ασφαλιστική εταιρεία έχει αγοράσει το ξενοδοχείο Waldorf Astoria στο Μανχάταν. Ο Γου αργότερα πήγε στη φυλακή. Ο Λάι Σιαομίν, πρώην πρόεδρος μίας χρηματοοικονομικής εταιρείας, εκτελέστηκε εκείνη τη χρονιά. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC, New York Times 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS