Κόσμος Τρίτη 20/07/2021, 08:40
ΚΟΣΜΟΣ

Πλημμύρες στη Γερμανία: Λειτούργησε το σύστημα προειδοποίησης;

φωτ. Reuters

Οι συνθήκες στις περιοχές που πλήττονται από τις πλημμύρες δεν είναι πια ακραίες. Η Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει για τα κρατίδια Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και Ρηνανία Παλατινάτο ελαφρές βροχοπτώσεις, για τη Βαυαρία μεμονωμένες καταιγίδες και ενδεχομένως τοπικές ισχυρές βροχοπτώσεις. Σε αρκετές περιοχές όμως η κατάσταση εξακολουθεί να είναι κρίσιμη, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος της καταβύθισης του εδάφους όπως και της κατάρρευσης κτηρίων, δρόμων και φραγμάτων. Με την οπισθοχώρηση του νερού στις πληγείσες περιοχές οι δυνάμεις διάσωσης εντοπίζουν όλο και περισσότερους νεκρούς. Ο αριθμός τους φθάνει πλέον τους 160.

Και ενώ το έργο διάσωσης και καθαρισμού συνεχίζεται ξέσπασε μια συζήτηση  για την αποτελεσματικότητα του συστήματος πολιτικής προστασίας, ειδικά σε ό,τι αφορά το συναγερμό καταστροφών, όπως μεταδίδει σε αναλυτικό ρεπορτάζ η Deutsche Welle. Οι Φιλελεύθεροι και η Αριστερά καταλογίζουν στον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ σοβαρές παραλείψεις αναφορικά με την έγκαιρη προειδοποίηση του πληθυσμού στις πληττόμενες περιοχές για τον κίνδυνο που διατρέχει. Ημέρες πριν από τις καταστροφές την Τετάρτη η Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο πλημμυρών.

Τι έγινε με το σύστημα προειδοποίησης 

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και Βοήθειας σε Καταστροφές Άρμιν Σούστερ από τη Δευτέρα της προηγούμενης εβδομάδας η υπηρεσία που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών είχε στείλει γύρω στα 150 προειδοποιητικά μηνύματα σε δήμους, κοινότητες, αρχές αλλά και σε μίντια. «Το ζητούμενο δεν ήταν το σύστημα προειδοποίησης», επεσήμανε ο κ. Σούστερ, «αλλά πόσο ευαίσθητα αντέδρασαν υπηρεσίες και πληθυσμός σε αυτή την προειδοποίηση.» Παράλληλα επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός δικτυακού συστήματος προειδοποίησης. Η διακοπή ρεύματος αλλά και η κατάρρευση του δικτύου κινητής τηλεφωνίας στις πλημμυρισμένες περιοχές έδειξαν όμως ότι αυτό το μέτρο δεν αρκεί.

Την αναβάθμιση του ρόλου της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και Βοήθειας σε Καταστροφές, ζήτησε σήμερα η υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων Ανναλένα Μπερμποκ. Σε περιπτώσεις καταστροφών ευρύτερης κλίμακας, όπως στην προκειμένη περίπτωση, θα πρέπει η υπηρεσία να αναλάβει το συντονισμό των ενεργειών διάσωσης. Με την μεταφορά αυτής αρμοδιότητας από τα κρατίδια στο κεντρικό κράτος διαφώνησε ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Χέρμπερτ Ρόιλ.

Πηγή: Deutsche Welle

Money Review